Goriva skuplja od 18 do 57 lipa

(V. K.)
(V. K.)

Cijene naftnih derivata od ponoći će, uz ostalo i zbog viših trošarina, znatnije porasti - cijene motornih benzina porast će za 56 odnosno 57 lipa po litri, eurodizel će poskupjeti za 42 lipe, a plavi dizel i lož ulje za 18, odnosno 19 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva.

Ministarstvo je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 23. srpnja do 5. kolovoza, a s ovotjednom se promjenom cijena 'poklopilo' i stupanje na snagu nove Uredbe o trošarinama na naftne derivate kojom su trošarine povećane od 11 do 21 lipu po litri. Vlada je novu uredbu donijela prošli tjedan i njome je trošarinu na olovni benzin povećala za 19,9 lipa po litri, za bezolovne benzine za 20,9 lipa, a za dizelska goriva, odnosno za plinsko ulje i kerozin za pogon za 10,9 lipa.

To će se povećanje trošarine odraziti i na maloprodajne cijene naftnih derivata i to najizrazitije kod motornih benzina, pa će se tako od sutra eurosuper BS 95 prodavati po najvišoj cijeni od 10,64 kune po litri, što je 56 lipa više od dosadašnjih 10,08 kuna. Motorni benzini s 98 i 100 oktana poskupjet će za 57 lipa po litri, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera 98 utvrdilo na 10,96 kuna (do sada 10,39 kuna), a eurosupera 100 na 11,17 kuna po litri (do sada 10,60 kuna).

To je prvi put od sredine travnja ove godine da je cijena eurosupera 100 iznad 11 kuna, dok su cijene eurosupera 95 i 98, kao i cijene eurodizela na najvišim razinama od sredine ožujka ove godine. Eurodizel će od ponoći prodavati po cijeni od 9,92 kune, što je 42 lipe više od dosadašnjih 9,50 kuna.

Maloprodajne cijene plavog dizela i lož ulja od ponoći će biti više za 18, odnosno 19 lipa po litri. Ministarstvo je najvišu cijenu plavog dizela, odnosno plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro utvrdilo na 6,29 kuna (do sada 6,11 kuna), a lož ulja, odnosno plinskog ulja s oznakom euro na 6,75 kuna (do sada 6,56 kuna).

Uz derivate za koje je Ministarstvo utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene u idućih 15 dana, naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima koji mogu imati i višu cijenu od one koju je utvrdilo resorno ministarstvo. No, u tom slučaju naftne kompanije moraju kupcima omogućiti i kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo, predviđeno je Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter