Gorinšek nije došao svjedočiti na suđenje Merčepu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nedolaska umirovljenog generala Karla Gorinšeka na zagrebačkom Županijskom sudu danas je odgođeno suđenje Tomislavu Merčepu za ratni zločin u Pakračkoj Poljani 1991.

Sudac Zdravko Majerović kazao je da Gorinšek nije primio sudski poziv te će ponovno biti pozvan svjedočiti na idućoj raspravi 26. rujna.

Gorinšekovo svjedočenje tužiteljstvo je predložilo jer je krajem 1991. bio jedan od organizatora obrane u Slavoniji te zapovjednik obrane Osijeka. Prethodno su zbog istih okolnosti željeli ispitati pokojnog generala Martina Špegelja, no od njegova su svjedočenja odustali početkom svibnja jer se nalazio u bolnici, a uskoro je i umro.

Merčepa se kao zapovjednika pričuvnog sastava MUP-a tereti za pljačku, odvođenja i ubojstva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, no Merčep tvrdi da nije kriv i poriče da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko "merčepovaca" te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter