Goričica: Nariban 800 grama težak crni tartuf

Na fešti Sv. Ane ribali su gotovo 800 grama težak crni tartuf (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Na fešti Sv. Ane ribali su gotovo 800 grama težak crni tartuf (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gotovo 800 grama težak, kažu, najveći ovosezonski primjerak crnog ljetnog tartufa Tuber Aestivum Vitt., naribao je Giancarlo Zigante, poznati tartufar iz Guinnessove knjige rekorda, na tradicionalnoj fešti Sv. Ane na Trgu Goričica u Buzetu. Velika buzetska ljetna fritada sa crnim tartufima dobila je tako posebno dragocjen, afrodizijački začin.

U ribanju tartufa Ziganteu su pomogli gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić. Miris afrodizijačke gljive širio se gradskim trgom, a fritada sa crnim tartufom podijeljena je prvim posjetiteljima fešte besplatno.

Maloprodajna cijena crnih tartufa kreće se između 150 i 200 eura po kilogramu, pa su pristupačniji nego njihovi skupocjeni rođaci bijeli tartufi. Sezona crnih tartufa u punom je jeku, doduše kasnila je, rekao nam je Zigante, ali se zato sada mogu pronaći malo veći primjerci.

Po prokušanom receptu, primijenjenom petu godinu za redom, za svakog ponešto našlo se na fešti koju je Mjesni odbor Buzet organizirao pod pokroviteljstvom Grada, od biciklijade Tour de Buzet do zabavnog programa.

Za prodajnu izložbu kolača vrijedne domaćice pripremile su više od dvadeset vrsta slastica, dok je ugostitelj Đino Rušnjak nudio domaća starinska jela: maneštru ud stopaniga trkina i žličnjake sa kubasicama.

U Noći od Sv. Ane posjetitelje su zabavljali domaći Glamour band i tradicionalni ansambl Feralić, a sva dobit manifestacije namijenjena je za održavanje crkve Sv. Ane na Goričici koja je u gradskom vlasništvu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter