Goribor predstavio novi singl

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ili ništa ne primecuju, ili samo greške broje, iskreno, ne znam što je gore. Nadobudni, ali ne i budni; glasni, ali ne i jasni; agresivni, ali ne, ne i hrabri… Uzalud se budiš.

Gotovo cetiri godine nakon objave danas vec kultnog istoimenog prvijenca Goribor je objavio novi singl "Uzalud se budiš" s uvodno citiranim tekstom. Raritetno i posve neuobicajeno u zadnjih 20 godina, singl im je u ponedjeljak i utorak u eteru 15 radijskih stanica i nekoliko glazbenih portala premijerno predstavljen u široj regiji: od ljubljanskog Radio Študenta, zagrebackog Radija 101, Radija Pule, splitskog radija KL; Radija Vinkovci do beogradskog Radija B92, novosadskog radija, mostarskog Omladinskog radija X do Radio Antenne u Skoplju.

To govori o kvaliteti ovog trip-hop/blues benda iz rudarskog Bora koji je glazbom i izravnom i uvjerljivom poezijom individualca nadišao sve kolektivne ideološke stereotipe s ovih prostora, pa tako i eventualne YU etikete koje bi Goriboru mogli prilijepiti samo krajnje neupuceni zlonamjernici.

Snažni tekstovi pjesnika i frontmena Aleksandra Stojkovica ST-a u kombinaciji s hipnotizirajucim bluesom i minimalistickim trip-hopom vinuli su Goribor medu vodece bendove u regiji.

- Tekst novog singla osuda je jednog nacina mišljenja. "Ili ništa ne primecuju ili samo greške broje", to se odnosi i na ove koji na internetu pišu negativne komentare, niceg pozitivnog. Kad tako živiš, uzalud se budiš. To se može vezati za svakog koji ima moc. Nisam tim tekstom prvenstveno mislio na politicku moc, vec na obicnog covjeka koji je postao po defaultu negativan i samo traži negativno da bi negativno reagirao, pojašnjava frontmen Goribora, grupe koja je sada pojacana još jednim gitaristom i bubnjarom.

Ovim singlom bend najavljuje i novi, drugi album ciji se izlazak ocekuje na jesen, a singl je, kao i ostatak materijala s novog albuma, sniman i produciran u pulskom studiju Partyzan. Izdavac je Dancing Bear.

Nastavak je to uhodane suradnje s producentom Edijem Cukericem i tonskim majstorom Ivom Lorencinom, posebno s Cukericem koji ih je prepoznao i lobirao za njihov prvi nastup na pulskom A&M festivalu 2006. godine, nakon cega su privukli prvu vecu pažnju kriticara i glazbene javnosti.

Pridruženi back vokal na najavnom singlu "Uzalud se budiš" je pulski gitarist Nenad Sinkauz, gitarist hrvatsko-talijanskog benda East Rodeo. Veliki dio novog materijala Goribor ce u Zagrebu predstaviti nastupom na ovogodišnjem T-Mobile INmusic festivalu.

Zanimljivo je da su posljednjih mjeseci klubovi puni na koncertima Goribora. Dojam je da je prvi album, posve nezamijecen i prešucen u mainstream medijima, tek sada u potpunosti zaživio. U gotovo underground uvjetima, bend je polako, ali sigurno stjecao brojne obožavatelje ponajviše zahvaljujuci internetu.

- Trebalo je vremena. Išlo se uporno od covjeka do covjeka, od koncerta do koncerta. U prvom smo krugu privukli ljude s interneta, da ne kažem internetske muzicke fanatike, dok je drugi krug stvoren preko preporuke. Album je zaista tek sad zaživio onako kako treba, zakljucio je Aleksandar Stojkovic ST.


Podijeli: Facebook Twiter