Gordoš negira krivnju, svjedoci ne znaju za pozajmicu

Vladimir Gordoš (Arhiva)
Vladimir Gordoš (Arhiva)

Zbog proteka vremena duljeg od dva mjeseca, jučer je na Županijskom sudu u Puli, pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Sena Midžić Putigna, ispočetka počelo suđenje Vladimiru Gordošu (50) iz Pule, optuženom da je 13. svibnja 2013. godine između 22 i 23 sata na Medulinskoj cesti hicem iz pištolja počinio teško ubojstvo Aldina Pašukana (48), Puljanina koji je živo u mjestu Ševe.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Gordoša tereti da je Pašukana ubio iz koristoljublja, odnosno da mu ne bi morao vratiti dug od 17.900 eura.

- Zamolio ga je da dođe na Medulinsku cestu zbog kvara na autu, a Pašukan je došao svojim Land Roverom te mu je Gordoš prišao i ispalio mu hitac u glavu, pročitala je optužnicu zamjenica županijske državne odvjetnice u Puli Andrea Štefekov. Optuženi Gordoš izjavio je da je razumio optužbu, ali da se ne osjeća krivim.

Nije tražio pomoć

U dokaznom postupku ispitan je Gordošev dugogodišnji prijatelj Zvonko Kovačić iz Vukovara. Ispričao je da se s optuženim poznaje tridesetak godina te da su zajedno konobarili od 1985. do 1989.godine kada je on u Vukovaru otvorio Gradsku kavanu.

- Bili smo neko vrijeme i zajedno u ratu, a Vladimir je nakon pada Vukovara bio zatočen u logoru. Vrlo smo dobri prijatelji, Vladimir nikada nije tražio nikakvu financijsku pomoć od mene, a niti od naših zajedničkih prijatelji koji su mnogo imućniji od mene i koji bi mu sigurno posudili novac da je on to od njih tražio. Koliko znam, Vladimir nije imao financijskih problema, kazao je Kovačić dodajući da je Vladimiru Gordošu u Pulu nekoliko puta godišnje slao pakete sa suhim mesom, koje bi on onda dalje podijelio svojim prijateljima.

- Ne znam s kim se on u Puli družio, niti sam ikada upoznao Aldina Pašukana. Kada bih mu dolazio u posjet, družili smo se s našim Vukovarcima u Puli, Pazinu ili Poreču. Vladimir je veseljak, nikada agresivan. Volimo zapjevati, a on je taj koji je uvijek uveseljavao društvo pričajući viceve, kazao je Kovačić ističući da ne vjeruje da je Gordoš ubio Pašukana i da ga o tom događaju nikada nije ništa pitao, a Gordoš nije ni govorio.

Nakon njegovog svjedočenja pročitani su zapisnici s očevida, obdukcije, nalazi i mišljenja vještaka, ali i podaci Porezne uprave o primanjima Vladimira Gordoša i njegove supruge, nedavno umirovljene časnice Hrvatske vojske koja je nekoliko puta bila u mirovnim misijama u Afganistanu te njihovog sina Darija. Iz tih podataka ne proizlazi da su bili u financijskim problemima.

Družili se svakodnevno

Uz suglasnost odvjetništva i obrane pročitani su iskazi osmero svjedoka ispitanih u istrazi i na ranijim ročištima. Iz iskaza Maje Pašukan, supruge pokojnog Aldina, koja je jučer pratila raspravu, proizlazi da ona nije imala nikakvih saznanja o tomu da bi njezin suprug Gordošu ili bilo kome drugome posudio novac.

- Na dan kada je ubijen, Aldin je vozio djecu na trening i vratio ih kući oko 22 sata. Kada sam se oko 23.10 sati vratila s posla sin mi je kazao da je Aldin otišao ubrzo nakon što ih je dovezao kući jer ga je Vrabac (tako je Pašukan zvao Gordoša op. a.) nazvao da dođe po njega jer mu je auto u kvaru. Nije odgovarao na moje pozive na mobitel pa sam pomislila da su njih dvojica otišli negdje zajedno na piće. Gordoš i Aldin su se viđali skoro svaki dan, ali detalje njihovih odnosa ne znam, kao što ne znam ni u kakvim je odnosima bio s nekim drugim ljudima. Aldin je bio dobar sa Slavkom Jerebom kod kojega su naša djeca trenirala Taekwon do, a i sam Aldin je trenirao kod njega jer su se poznavali dugi niz godina. Bili smo kućni prijatelji. Jereb i njegova supruga su nas često posjećivali. Na dan pogreba netko nam je provalio u kuću i iz spavaće sobe ukrao 12.900 eura, novac koji smo dobili nakon raskida ugovora o životnom osiguranju i koji smo željeli uložiti u kuću, izjavila je u  istrazi i na ranijem ročištu supruga pokojnog Pašukana. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter