Gordon-Levitt igrat će "zviždača" Snowdena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glumac Joseph Gordon-Levitt utjelovit će "zviždača" i bivšeg zaposlenika CIA-e i Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (National Security Agency - NSA) Edwarda Josepha Snowdena u novom filmu redatelja Olivera Stonea, piše Huffington Post.

Oscarom ovjenčani Stone koji je režirao "Ponoćni ekspres" (Midnight Express), "Vod smrti" (Platoon), "Rođen 4. srpnja" (Born on the Fourth of July), napisao je scenarij za još neimenovani film, a trebao bi početi snimati u siječnju iduće godine.

Scenarij se temelji na dvije knjige o Snowdenu: "The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man" Lukea Hardena i "Time of the Octopus" Anatolyja Kucherena. Tridesetrogodišnji Gordon-Levitt poznat je po ulogama u filmovima poput "Početak" (Inception), "Lincoln" i "Vitez tame: Povratak" (The Dark Knight Rises).

Edward Snowden ostat će zapamćen kao čovjek koji je javnosti predočio tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao npr. PRISM i Boundless informant te dokumenata koji pokazuju da su SAD provodili hakerske napade u računala diljem svijeta, između ostalog i tijekom G-20 sastanka u Londonu 2009., u Hong Kongu kao i Kini. Snowden je predao dokumente novinarima The Guardiana i The Washington Posta u lipnju 2013.

U listopadu iste godine Snowden je objavio dokumente koji upućuju da su američke tajne službe prisluškivale čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel u razdoblju od preko deset godina, što je izazvalo veliki međunarodni skandal. Nakon "zviždanja", Snowden je prebjegao u Rusiju, gdje je mjesecima "stanovao" u moskovskoj zračnoj luci, da bi mu 1. kolovoza 2013. Rusi odobrili politički azil. Trenutno tamo živi na živi na nepoznatoj lokaciji.

Prošli mjesec, Laura Poitras, redateljica dokumentarnog filma o Snowdenu koji ju je kontaktirao 2013., izdala je svoj uradak o zviždaču. Dokumentarac "Citizenfour" je doživio uspjeh od strane kritike i publike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter