Gordon: Hrvatska istinski lider u regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je istinski lider u regiji, a SAD je i dalje cvrsto predan da se cijela regija integrira u Europu, izjavio je pomocnik americke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon u subotu, drugog dana medunarodne konferencije "Croatia summit 2012" koja se održava u Dubrovniku.

Takoder je ukazao na važnost gospodarskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime.

"Celnici zemalja ce morati još više zapeti kako Balkan ne bi nestao s radarskih ekrana", kazao je Gordon, priznavši medutim napredak u brojnim podrucjima.

"Euroatlantske integracije su moguce za sve zemlje zapadnog Balkana i, usprkos zamoru, EU vrata ostavlja otvorenima", dodao je Gordon. Ponovio je rijeci svoje šefice, državne tajnice Hillary Clinton, da vrata NATO-a takoder moraju ostati otvorenima, kao što je posljednjih dana tijekom boravka u Zagrebu i na dubrovackom summitu opetovano isticao glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen.

Gordon se dotaknuo i pitanja odnosa Srbije i Kosova i kazao da SAD ocekuje normaliziranje odnosa izmedu dviju zemalja. Prema njegovim rijecima, od Srbije se ne ocekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali ce svakako morati prihvatiti cinjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Porucio je da SAD može i hoce pomoci u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve.

"Beograd ne bi smio blokirati napore Kosova usmjerene prema decentralizaciji i podjela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", porucio je Gordon na panelu o izgledima za clanstvo u EU kao pokretacke sile društvenih i politickim promjena.

Na 7. "Croatia summit 2012 - Izgradnja države i EU iskustvo" stigao je u petak, završnog dana konferencije, i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadic.

Croatia summit je vec tradicionalno godišnje okupljanje premijera, ministara i drugih predstavnika iz Europe, SAD-a, NATO-a i drugih organizacija. Ove godine prvi put sudjeluju i ministri vanjskih poslova Egipta, Maroka, Tunisa, Alžira i Libije, zemalja južnog Sredozemlja i sjevera Afrike koje je pocetkom godine zahvatio val pobuna protiv maticnih, nedemokratskih režima. (Hina, foto Tom DUBRAVEC/Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter