Gordon: Hrvatska istinski lider

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je istinski lider u regiji, a SAD je i dalje cvrsto predan da se cijela regija integrira u Europu, izjavio je pomocnik americke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon u subotu, drugog dana medunarodne konferencije "Croatia summit 2012" koja se održava u Dubrovniku.

Takoder je ukazao na važnost gospodarskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime. U svom govoru Gordon je porucio da ce SAD i dalje raditi na tome da se cijela regija integrira u Europu.

"Celnici zemalja ce morati još više zapeti kako Balkan ne bi nestao s radarskih ekrana", kazao je Gordon, priznavši medutim napredak u brojnim podrucjima.

"Euroatlantske integracije moguce su za sve zemlje zapadnog Balkana i usprkos zamoru, EU vrata ostavlja otvorenima", dodao je Gordon. Ponovio je rijeci svoje šefice, državne tajnice Hillary Clinton, da vrata NATO-a takoder moraju ostati otvorenima, kao što je posljednjih dana tijekom boravka u Zagrebu i na dubrovackom summitu opetovano isticao glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen.

Gordon se dotaknuo i pitanja odnosa Srbije i Kosova i kazao da SAD ocekuje normaliziranje odnosa izmedu dviju zemalja. Prema njegovim rijecima, od Srbije se ne ocekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali ce svakako morati prihvatiti cinjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Porucio je da SAD može i hoce pomoci u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve.

Na 7. "Croatia summit 2012 - Izgradnja države i EU iskustvo" stigao je u petak, završnog dana konferencije, i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadic.

Croatia summit je tradicionalno godišnje okupljanje premijera, ministara i drugih predstavnika iz Europe, SAD-a, NATO-a i drugih organizacija. Ove godine prvi put sudjeluju i ministri vanjskih poslova Egipta, Maroka, Tunisa, Alžira i Libije, zemalja južnog Sredozemlja i sjevera Afrike koje je pocetkom godine zahvatio val pobuna protiv maticnih, nedemokratskih režima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter