Gordijski cvor na pulskoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je nedavno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo odluku Upravnog vijeca pulske Lucke uprave o dodjeli koncesije tvrtki Arena Yachting za prostor bivšeg yacht-servisa na rivi u Puli te s obzirom na obavijest o namjeri davanja tog prostora u desetogodišnju koncesiju, uskoro bi mogao biti raspisan natjecaj.

Nagadalo se da je povod poništenju anonimna prijava o višemilijunskim dugovanjima. Ipak, jucer smo saznali prave razloge.

Ministarstvo je odlucilo poništiti odabir koncesionara zbog povrede odredbi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru i odredbi ZUP-a, a do toga je došlo nakon što se na odabir žalio ACI, tvrtka u vecinskom državnom vlasništvu, te poslije anonimne prijave u kojoj je resornome ministarstvu istaknuto da su ostale ponude odbijene iz nedefiniranih razloga.

Izmedu ostalog, u anonimnoj prijavi piše i da je jedan od osnivaca tvrtke kojoj je dodijeljena koncesija dužan milijunski iznos državi, dobavljacima i servisima. U sudskom su registru kao osnivaci i clanovi društva Arena Yachting d.o.o. navedeni Nevio Sokolic, Franca Mulazzani i Atos Baldacci.




Dvije tvrtke - ACI i Andi servis, nisu ispunile kriterij vezan uz iskorištavanje luckih kapaciteta, odnosno koliko ce buduci koncesionar koristiti usluge ostalih luckih subjekata, a SPR je ponudio manji iznos koncesijskog dijela naknade od pocetnog u natjecaju. Stoga je stav povjerenstva da te tvrtke nisu ispunile sve zadane uvjete natjecaja, kaže Zoran  Peruško, glasnogovrnik Lucke uprave. Na pojašnjenje iz ACI-ja da su oni izradili studiju gospodarske opravdanosti, odgovara da su to ucinili i svi ostali ponudaci.

- ACI Pula i ACI Pomer godišnje ostvare ukupni prihod od oko sedam milijuna kuna. Reci da ce godišnje na prostoru bivšeg yacht-servisa ostvariti prihod od oko deset milijuna kuna uistinu je suludo, najblaže receno neozbiljno. Naglašavam da to, doduše, nije utjecalo na stav povjerenstva, vec iskljucivo ovih pet kriterija, kaže Peruško.

Lucka uprava je do sada od postojeceg platoa prihodovala godišnje stotinjak tisuca kuna, a ponuda Arena Yachtinga osiguravala bi prihod od 200 tisuca kuna na godinu. Povjerenstvo i dalje smatra da je u ostalim segmentima odabrana ponuda bila najkonkretnija i najuskladenija sa studijom o opravdanosti dodjele koncesije.

Nevio Sokolic, suosnivac Arena Yachtinga zajedno s talijanskim partnerima Francom Mulazzani i Atosom Baldaccijem, rekao nam je da vodi ozbiljnu firmu koja posluje s najvecom svjetskom grupacijom te u tom radu nema mjesta nicemu osim profesionalnosti. Optužbu iz anonimne prijave - da je dužan milijunski iznos državi i dobavljacima - s gnušanjem je odbacio. Istice da posjeduje potvrde nadležnih institucija o tome. (G. ROJNIC)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter