Gordani Milaković nagrada za istraživački rad

Gordana Milaković
Gordana Milaković

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade za dostignuća u muzejskoj struci, a jedna od značajnijih nagrada dolazi u Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria. Naime, odlukom Ocjenjivačkog suda Hrvatskog muzejskog društva Godišnja nagrada za 2015. godinu u kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom u 2015. godini dodijeljena je Gordani Milaković, višoj kustosici Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, za katalog zbirke Istra Istria MEMENTO – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica.

Inače, ovaj katalog prati istoimenu izložbu autorice Gordane Milaković, koja je polučila veliki uspjeh i bila na brojnim gostovanjima, a trenutno gostuje u Zagrebu, gdje je, do sredine studenoga, postavljena u Muzeju grada Zagreba. Dizajn postava izložbe, oblikovanje i prijelom kataloga potpisuje Sanja Pecirep, muzejska tehničarka i dizajnerica u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Gordana Milaković voditeljica je muzejske Zbirke starih razglednica od 2000. godine. Te je godine zbirka imala 2.032, a danas čak 14.492 predmeta. Najintenzivniji otkup na audicijama te od institucija i kolekcionara zbio se 2009. godine.

- Naslov kataloga "Istra Istria Memento" dan je u namjeri asociranja na "Memento vivere" ("Sjeti se života"). Glavninu fundusa razglednica čini zlatno doba od 1897. do 1918. godine, a koje je imalo maksimu slavljenja života. Zato danas imamo ekskluzivne i lijepe razglednice, kazala je autorica prilikom otvorenja izložbe u prosincu prošle godine. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter