Gordana Deranja: Tražit ćemo kompenzacijske mjere

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Kako je i najavljeno, Vlada je potvrdila odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić kazao je da u 2018. i "dobrom dijelu 2019. godine neće biti potrebe za daljnjom korekcijom".

Iz Hrvatske udruge poslodavaca poručili su nakon Vladine odluke da su razočarani ishitrenim podizanjem naknade kojom će za tvrtke značiti poskupljenje električne energija za čak 15 posto, što je po njima novi udar na gospodarstvo. Gospodarstvu, naime, od početka ove godine PDV na isporuku električne energije nije, kao kućanstvima, smanjen na 13 posto.

- Razočarani smo ishitrenom odlukom o povećanju cijena koja tvrtkama poskupljuje električnu energiju za 15 posto. Smatramo da je to novi udar na gospodarstvo, jer se dovodi u pitanje iskrenost najava Vlade o smanjenju troškova poslovanja, kaže predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

Podsjeća da je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki. Tražili su da se cijene povećavaju postupno. Valja napomenuti i da je HUP, kao član Gospodarsko-socijalnog vijeća, preskočen kod donošenja ove odluke, što Deranja smatra neprimjerenim.

- Razočarani smo i jer smo u više navrata predlagali gdje se može uštedjeti, upozoravali da cijena struje uopće ne mora toliko poskupjeti, ako uopće i mora, dodaje Deranja i naglašava da je ovom odlukom najpogođenija, a time i najugroženija kemijska industrija, odnosno tvrtke kojima električna energija predstavlja 40 posto u ukupnim troškovima poslovanja. Poskupljenje će, smatra, neminovno dovesti do povećanja cijena njihovih proizvoda.

- EU ima smjernice kojima kompenzira taj veliki udar na najveće potrošača, što naša Vlada nije učinila. Tražit ćemo kompenzacijske mjere i obrazloženje kako su došli do ove cijene. U zadnjim razgovorima govorilo se o 7,5 lipa po kilovatsatu, uopće ne znamo kako su došli do ove cijene od 10 lipa. Najgore je što ovakva odluka uvodi nesigurnost u poslovanje, ne znamo koja će sutra biti cijena i kojom će se metodologijom u budućnosti povećavati, zaključuje predsjednica HUP-a. (Bojan ŽIŽOVIĆ, Hina)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter