Gordan Kožulj trenirao s plivacima Arene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu svog boravka u Puli, jedan do najboljih hrvatskih plivaca Gordan Kožulj u cetvrtak navecer susreo se s brojnim malim i velikim plivacima, clanovima Plivackog kluba Arena, njihovim roditeljima i trenerima. Nakon kratkog predavanja, održao je i pokazni trening na bazenu u Valbandonu.

Govoreci o uspjehu i onome što je potrebno za uspjeh, kako u sportu tako i u drugim segmentima života, Kožulj je istaknuo da je najvrjednije i da svaki covjek najviše cijeni ono do cega je najteže i došao.

- Zato je sport vrijedna disciplina, iako je to tako i s drugim stvarima u životu. A do uspjeha ce svatko stici nekim svojim putem, no ono što sam ja izvukao kao pouku jest da je za uspjeh nužno da se poklopi nekoliko cimbenika: talent, rad, podrška roditelja, uvjeti i, svakako, sreca. Govoreci o tome je li važniji talent ili puno rada, mogu reci da je važno i jedno i drugo, da poznajem ljude koji su uspjeli zahvaljujuci radu, ali i one koji su bili talentirani i malo trenirali. No ono što ce svakoga oznaciti kao uspješnog covjeka jest strast kojom pristupa i ostvaruje zacrtani cilj. rekao je Kožulj.

Naglasio je važnost roditeljske podrške. Iako se sve cešce savjetuje da se djecu pusti da sama odluce, Kožulj istice da su ona podložna raznim reklamama i trendovima pa se u traženjima izgube. Stoga je poželjno da ih roditelji prate, prepoznaju njihove želje i potrebe te ih kvalitetno usmjeravaju. A iako su sport i sportski rezultati važni, Kožulj je okupljenima savjetovao da nikako ne zapuste školu.

- Bavite se onim što volite i ono u cemu se prepoznajete bez obzira na to što cete mnogo puta naici na prepreke, nerazumijevanje pa cak i otpor. Ljudi ce prepoznati trud i strast te vas nagraditi za postignute rezultate, zakljucio je Kožulj.

Prije odlaska na prakticni dio na bazen, gdje je razlicitim uzrastima govorio i pokazivao tehnike plivanja, okupljenoj djeci dijelio je autograme i fotografirao se s njima. Na gostovanju su mu zahvalili celnici Plivackog kluba Arena i predstavnici Grada Pule.


Kožulja smo pitali koliko zna o istarskim plivacima.

- Znam puno, znam za Valery Švigir, koja je trenutno najbolja juniorka, koja se kvalificirala za Europsko i Svjetsko prvenstvo, kao i Darija Lackovica koji je takoder mladi reprezentativac. Oboje su nedavno u sastavu reprezentacije bili na troboju Hrvatske, Srbije i Slovenije u Kruševcu. Moram reci da sam s tim rezultatima upoznat i da su oni znacajno bolji otkako je u klub došao trener Svetoslav Bobev.

Uvijek naglašavam da je kljuc svakog kluba trener. Danas ne bih bio došao da me nije nazvao trener Bobev i zamolio da pricam s plivacima. Kada se pokaže bilo kakva pozitivna inicijativa, voljan sam se odazvati i sudjelovati, pa tako mislim da su i rezultati zasluga trenera. Kao što sam napomenuo, istarski plivaci treniraju u neuvjetnim prostorima, iako je to jedan od važnijih cimbenika uspjeha. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter