Goranske vunarice osvajaju New York?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije pet godina, nekolicina žena iz Ravne Gore, izabralo je svoj hobi. Dva puta tjedno u krojackoj radnji Katarine Bolf, nalaze se i postupkom filcanja izraduju proizvode od vune. Osim što uživaju u druženju i kako kažu malim ženskim razgovorima, posebno su ponosne i na cinjenicu što su iz goranske škrinje izvukle stari nacin uporabe ovcje vune, koja je nekad bila zaštitni znak Gorskog Kotara. Naime, još u vrijeme Austrougarske žene su za svoje muževe, sinove i bracu izradivale vunene obojke za cizme i podkape za šumske radnike. Uvidjevši ljepotu tih proizvoda, a shvativši da ih mogu i osuvremeniti prozvale su se Goranskim vunaricam i krenule u pustolovinu zvanu promicanje autohtonog proizvoda.

Sam put nije bio lagan. Naime, trebalo je proci tecaj filcanja vune, koji se na onaj starinski i rucni nacin jedino mogao nauciti u Austriji. Danas, njihove vrijedne ruke izraduju ženske i muške prsluke, šešire, kape, papuce, torbe ali i sapun za piling tijela i lica.



"Da, ljudi se iznenade kada medu našim proizvodima vide tzv. vuneni sapun. Iako, naravno same ne proizvodim prirodni sapun s esencijom bora, lavande ili maslinovog ulja, njega omatamo ovcjom vunom i potom koristimo kao odlican piling za tijelo. Uz vuneni sapun, poseban interes vlada i za manjom vunenom dekom koja se postavlja na zid. Naime, poznato je da prirodna vuna procišcava zrak i apsorbira štetne plinove u svakom domu", veli nam i jedna od najjaktivnijih Goranskih vunarica, Katarina Bolf.



No, vrativši se na odjevne predmete i modu, našu pažnju privlace atraktivni, meki i topli šeširi i prsluci. Tu su dakako i šarene papuce za male i velike. Svaki od proizvoda s predznakom "made in Croatia" je unikatan, izraden od ovcje cešljane vune, u prirodnim ili biljnim bojama. Raznovrsnosti proizvoda, kojima je izvorište bila baština i goranska kultura danas zasigurno treba pridodati i umješnost i šarolikost ideja vunarskih umjetnica. Svoj proboj na svjetsku modnu scenu, nakon uspješne promocije u Briselu, ovih su dana zapocele i u Velikoj Jabuci. No, koliko ce u svojoj nakani i biti uspješne pokazat ce vrijeme. Nama preostaje tek da im držimo palceve.


Podijeli: Facebook Twiter