Goran Vrus: U kolekciji i triatlon na Lanzaroteu

Goran Vrus
Goran Vrus

U svakom sportu postoje natjecanja, utakmice, utrke, mitinzi, turniri i ostale manifestacije i pozornice koje su za aktere pojedinog sporta kultne. Svakom je sportašu jedan od životnih ciljeva nastupiti na takvom kultnom natjecanju, u kultnoj dvorani, stadionu ili stazi.

U triatlonu takav epitet nosi onaj na kanarskom otoku Lanzarote, jednom od 28 otvorenih triatlona u svijetu s "Ironman" statusom (3,8 km plivanja, 180 km vožnje biciklom i 42 km trčanja). Triatlonac koji je ispunio takav životni cilj i jedan od 1.649 triatlonaca koji su ove godine uspjeli odraditi taj španjolski triatlon je i Porečanin Goran Vrus, 33-godišnji diplomirani kineziolog koji je na Kanarima bio jedan od tek dva Hrvata prijavljena za utrku.

- Triatlon na Lanzaroteu slovi kao najteža utrka na svijetu za koju su prijave slobodne. Dakle, svaki se triatlonac koji želi može se prijaviti i, ako upadne na startnu listu, pokušati ga odraditi i zbog toga nosi taj epitet kultnog - pojasnio nam je Vrus.

- U svijetu, pak, postoje dvojaka mišljenja je li teži ovaj triatlon u Španjolskoj ili finalni "Ironman" na Havajima. No, s obzirom na to da na Havajima mogu nastupiti samo triatlonci koji su se kroz jedan od 28 godišnjih kvalifikacijskih "Ironmena" plasirali, a radi se gotovo odreda sve o profesionalcima, među nama amaterima, a u svijetu nas je neusporedivo više od profesionalaca, Lanzarote ima posebno značenje. Kao recimo Monte Carlo vozačima Formule 1 ili tenisačima Wimbledon.

Goran nam je pojasnio koje su specifičnosti triatlona na Kanarima.

- Na tom se triatlonu susrećeš gotovo sa svime, od velikih promjena temperatura, jakih struja u moru, velike sparine i vlage. Radi se o triatlonu s najvećom promjenom nadmorskih visina na svijetu. Jer kad se zbroje svi usponi, dolazimo do nadmorske visine od 2.700 metara. No, najveća posebnost su mu jaki vjetrovi za koje imaš osjećaj, kako god se okrenuo, da ti cijelo vrijeme brutalno pušu u prsa. Organizatori ga namjerno priređuju u svibnju kad su i vjetrovi najjači da bi utrka bila što teža, kaže nam Vrus.

Vrus je triatlon na Lanzarotu završio na polovici poretka, na 958. mjestu. Za odraditi maraton trebalo mu je oko 13 sati, što je dva sata više od njegovog osobnog rekorda koji je ostvario prije tri godine u Klagenfurtu.

- Za triatlon na Kanarima ostvario sam očekivano vrijeme s obzirom na to da se, zbog težine, radi o sporoj utrci. Pobjednik u Klagenfurtu je triatlon odradio za sedam sati i 45 minuta, dok je najboljem u Španjolskoj, Nijemcu Farisu Al-Sultanu, trebalo sat vremena više, kaže Vrus.

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter