Goran Skrobonja u Kringi piše roman o Tesli

Goran Skrobonja u Kringi (D. ŠIŠOVIĆ) 
Goran Skrobonja u Kringi (D. ŠIŠOVIĆ) 

Beogradski pisac Goran Skrobonja stigao je u Kringu, u apartman u konobi Danijeli, gdje će tijekom ovog mjeseca pisati svoj novi alternativno-povijesni roman o drukčijoj sudbini mladog Nikole Tesle. Skrobonja je stipendijski boravak u Kringi, kojemu su pokrovitelji Općina Tinjan i konoba Danijeli, osvojio uz nagradu "Jure Grando" koja mu je dodijeljena na lanjskom Međunarodnom susretu izdavača "Put u središte Evrope" u Pazinu.

Uz ostale stipendije koje se na tom susretu dodjeljuju piscima i prevoditeljima, i koje uključuju jednomjesečne boravke u Kući za pisce u Pazinu, te u Književnom svratištu u Ližnjanu, Rezidenciji Kamov u Rijeci i rezidencijama za pisce u austrijskom Gmundu i bosanskohercegovačkom Vranduku, nagrada "Jure Grando", nazvana prema znamenitom križanskom vampiru, namijenjena je isključivo piscima horora.

Njen prvi dobitnik bila je zagrebačko-dubrovačka spisateljica Katarina Brbora, koja je u Kringi boravila u ožujku prošle godine.

A što se horora tiče, Goran Skrobonja je jedan od najznačajnijih autora ovog žanra u Srbiji i regiji. Pored niza priča u časopisima, fanzinima i zbornicima, objavio je autorske zbirke horor priča "Od šapata do vriska", "Tihi gradovi", "Šilom u čelo", horor roman "Nakot" i roman alternativne povijesti "Čovek koji je ubio Teslu", koji je predstavljen i na pazinskom Festivalu fantastične književnosti prije dvije godine.

U svojoj izdavačkoj kući "Paladin" Skrobonja objavljuje moderne svjetske klasike horora i znanstvene fantastike, ali i zbornike žanrovskih priča autora iz regije, među kojima su najnovija izdanja "U znaku vampirice" i "U znaku vampira" - zasebne muška i ženska zbirka vampirskih priča. Upravo će te dvije knjige biti predstavljene na tradicionalnoj "Vampirskoj noći u Kringi", odnosno književnom susretu s Goranom Skrobonjom koji će se održati u križanskom kafiću "Vampire" u subotu, 16. ožujka, u 21 sat.

Tijekom svog boravka u Istri Skrobonja će nastupiti i na književnoj večeri u Puli, te na predstojećem pazinskom Istrakonu koji će se održati od 22. do 24. ožujka.

Kako je svrha književnih stipendija i pružanje prilika piscima da nesmetano pišu, Skrobonja će najviše svog vremena u Kringi posvetiti radu na novom romanu, a to će biti svojevrsni prednastavak romanu "Čovek koji je ubio Teslu", ponovno uz malo "pomaknutu" konstrukciju povijesnih tijekova i uz uplitanje mnogih poznatih osoba s prijelaza 19. u 20. stoljeće. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter