Goran Škofić nagrađen u Novom Sadu

Iz nagrađenog rada 'Fronta' Gorana Škofića
Iz nagrađenog rada 'Fronta' Gorana Škofića

Porečki multimedijalni umjetnik Goran Škofić dobitnik je nagrade "Bogdanka Poznanović" međunarodnog videofestivala "Videomedeja" održanog u Novom Sadu. Međunarodni žiri, koji je radio u sastavu Harald Hund (Austrija), Aleksandar Davić (Srbija) i Manuel Saiz (Španjolska), odabrao je Škofićev rad "Fronta" kao najbolje ostvarenje u kategoriji instalacije, nastupa uživo, objekta ili url projekta.

Članovi žirija ukazali su na korištenje nekoliko elemenata s maksimalnom efikasnošću u evociranju društvenih i prostornih odnosa, kao i struktura reda, te, uz ostalo, u obrazloženju nagrade istaknuli: "Prolaženje jednog, dva lika, pa marširanje cijele vojske kao rijeke multipliciranih likova, te njihove permutacije, osnovni su model koji čine radnju filma "Fronta".

Upotrebom crno-bijele slike i hibridnog zvuka, pratimo slike vojske i vojnika, kolone, parade, prizorima koji kontinuirano teku, prolaze kadrom, predstavljajući masu uniformiranih tijela kao reprezentaciju moći. Rad prikazuje običnog čovjeka koji umnožavanjem postaje neka vrsta korporacije".

Na natječaj za 16. "Videomedeju" stiglo je više od 700 prijava autora iz oko 50 zemalja sa svih kontinenata, a kao i prethodnih nekoliko godina, program su uredili Ivana Sremčević Matijević i Dragan Živančevič. Osim Škofića nagradu su dobili Neil Beloufa iz Nizozemska u sekciji za najbolji video, te posebne pohvale Reetta Neittaanmäki (Finska) i Alexei Dmitriev Hermeneutics (Rusija). (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter