Goran Škofic na medunarodnoj izložbi u Turskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki medunarodni izložbeni projekt suvremene umjetnosti «Mardin Contemporary», planiran za lipanj sljedece godine, inicijativa je kojom bi se turskom gradu Mardinu kraj granice sa Sirijom približila suvremena umjetnicka produkcija. Pripremni pretprogram za «zagrijavanje» i senzibiliziranje regionalnih i gradskih vlasti, javnosti, publike i medija, medunarodna je izložbe naslovljena "Primio/la sam Vašu pozivnicu, hvala!", koja je otvorena proteklog vikenda, a traje do kraja studenog.

Na izložbi sudjeluje i Goran Škofic iz Poreca. U medunarodnoj konkurenciji zastupljen je s jednim videoradom iz nagradivane i zapažene serije Corpus, koja se formira oko njegovih središnjih preokupacija - angažiranja vlastitog tijela te repetitivnih akcija koje to tijelo poduzima, a na djelu su i akumulacija spektakla svakodnevnice i medijski posredovana zbilja, kao i brojni društveni imperativi. U prikazanom videu, predstavljajuci jednu od mogucih «tjeskoba turizma», Škofic ekološku odgovornost iskazuje ponavljanjem aktivnosti izvlacenja predmeta iz mora.

Pozvani internacionalni umjetnici svojom reputacijom otvaraju nove mogucnosti ne samo lokalnim ili manje poznatim umjetnicima, vec i omogucavaju dodatnu vidljivost i pažnju cjelokupnom projektu. Upravo na tom modelu su dvije pulske internacionalne inicijative -izložba Turisticki grad festivala Polis Adriatic, te Cinemaniac: Arhitektura i film - posredno sudjelovale u okviru umrežavanja umjetnika, distribucije znanja i kontakata te poslužile kao rezervoari, odakle su odabrani neki umjetnici koji su gostovali na izložbi u Mardinu. Osim Gorana Škofica, to su Gani Llalloshi, zatim Ursula Mayer te Ferhat Ozgur, koji poput umjetnickog skauta prati zanimljiva pulska zbivanja, a radove navedenih umjetnika pulska je publika imala priliku vidjeti ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter