Goran kreće iz Barboja u Rim - pješice

Goran Blažević na Novoj obali u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)
Goran Blažević na Novoj obali u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)

Goranu Blaževiću iz Sv. Marije na Krasu kod Umaga nije prvi put da se na dugačak put odlučio krenuti pješice, i to sam - nakon što je lani u 10 dana odradio 180 kilometara dug Istarski planinarski put, sada se odlučio za pješačenje do Rima. Danas kreće na put dug oko 1.000 kilometara, što bi mogao prohodati za 45 dana, ali trajat će malo duže.

I njegova Facebook stranica podrške, na kojoj mu svi mogu pisati i pratiti svakog dana gdje se nalazi, što je radio, vidio i fotografirao, zove se "Do Rima bez žurbe". Tu i tamo će pauzirati dan, dva ili više, u pojedinim gradovima posjetiti prijatelje, a negdje i održati predavanja o Istarskom planinarskom putu. Za sada je ugovorio predavanje samo za jedan grad, a želio bi to još u Assisiju i Rimu.

- Krenut ću od kuće iz Barboja i do Trsta ću ići starom trasom Parenzane. Nakon toga ruta će biti: Trst - Venecija - Ravenna - Forli -Perugia - Assisi - Rim. Krećem s jako malim budžetom, osigurao sam novac samo za hranu, a smještaj kanim plaćati samo u krajnjoj nuždi. Hodat ću kao stari hodočasnici, pa očekujem da će mi tu i tamo crkva ponuditi smještaj, ali i ljudi koje budem sretao po putu. Za svaku sigurnost, ovaj put nosim šator sa sobom. Nemam sponzore, GPS, ni kompas, nego samo karte i mobitel, veli ovaj 29-godišnji pustolov.

Put je organizirao u sklopu inicijative i buduće udruge Piano, koja promovira putovanje biciklom i pješice, odnosno potiče sporo kretanje kao stil života. Počeo je planinariti s 20 godina, obišao je sve hrvatske planine, član je planinarskog društva Planik, a s prijateljima je lani na biciklima išao na put obalom Lijepe naše od Umaga do Dubrovnika. Uspješno su prešli tih 750 kilometara. No, da bi se mogao upustiti u ovaj zadnji, malo "žešći" pothvat, skoro cijelo ljeto fizički se pripremao tako što je trčao i odlazio u teretanu, ali, dodaje, važnije su psihičke pripreme. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter