Goran Filipi postao akademik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Profesor na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli Goran Filipi izabran je u Razredu za filološke znanosti za redovitog clana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na izbornoj skupštini HAZU-a izabrani su novi clanovi u kategorijama redoviti clan, dopisni clan i clan suradnik. Na sjednici je bilo 105 redovitih clanova Akademije, a natpolovicnom vecinom glasova izabrano je 18 novih redovitih clanova, medu kojima je i Filipi.

- Veliko je to zadovoljstvo jer je to jedan veliki uspjeh pa je covjek jako sretan. Primanje u Akademiju zasigurno je poticaj za rad i daje ti osjecaj da si na pravom putu, barem što se struke tice. Covjek uvijek priželjkuje i uvijek se nada da ce se tako nešto dogoditi, ali nikad se ne zna, kazao je Filipi za Glas Istre.

O aktualnim projektima pak veli: "Nova knjiga koju pripremam s kolegicom Barbarom Buršic Giudici je u tisku, a radi se o prvom od tri atlasa - 'Istro-mletackom lingvistickom atlasu'. Izdavac je naklada Dominovic iz Zagreba, a trebao bi biti objavljen za petnaest do mjesec dana. Oni ce objaviti i 'Lingvisticki atlas pomorske terminologije istarskih govora' i 'Lingvisticki atlas istarskih cakavskih govora'".

U Razredu za društvene znanosti novi su akademici Nenad Vekaric, Gordan Družic i Davor Krapac. Andrej Dujella, Vitomir Šunjic i Dario Vretenar novi su akademici u Razredu za matematicke, fizicke i kemijske znanosti, dok su Vladimir Bermanec, Ivana Weygand ?uraševic, Mladen Juracic i Igor Anic primljeni u Razred za prirodne znanosti. U Razredu za medicinske znanosti novi su akademici Josip Madic i Davor Milicic, dok je uz Filipija u Razred za filološke znanosti primljen i Ranko Matasovic. U Razredu za književnost novi su akademici Viktor Žmegac, Boris Senker i Zoran Kravar, a jedini je novi akademik u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Stanislav Tuksar.

Nakon ovogodišnjih izbora u Akademiji je ukupno 147 redovitih clanova, 139 dopisnih i 97 clanova suradnika. Svecano proglašenje i predstavljanje novih clanova Hrvatske akademije održat ce se u utorak, 12. lipnja, u palaci Akademije.
(B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter