Goran Bregović plagijatom razljutio Talijane

Goran Bregović (Arhiva)
Goran Bregović (Arhiva)

Goran Bregović angažiran je da napravi himnu za Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju. Proizvod je razljutio Talijane jer su dobili pjesmu sličnu hitu Bijelog dugmeta, u kojoj se ne spominje skijalište Val di Fiemme.

Nova himna za skijaško prvenstvo 2013. pomalo podsjeća na pjesmu "Hajdemo u planine". Ne bi to bilo tako strašno da Bregović nije dobio 84.700 eura (oko 640.000 kuna) da napiše i uglazbi pjesmu za Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju.

Val di Fiemme, skijalište u kojem će se od 20. veljače do 3. ožujka održati prvenstvo, u pjesmi uopće se ne spominje, piše talijanski portal Trentinocorrierealpi.gelocal na kojem se ona može poslušati.

Bivši lider Bijelog dugmeta Goran Bregović već je godinama prava estradna zvijezda u Italiji, njegovi koncerti balkanske glazbe i melosa mame pozornost kritike i publike.

Iskusni skladatelj radio je s grupom od 55 članova tamošnjih orkestara limene glazbe i 70 članova alpskih zborova, a skladbu je snimio u jednom lokalnom studiju.

Bregović je poprilično nezgrapno prilagodio balkanski melos alpskim prilikama, no po reakcijama građana koji su se javljali na web-stranicama lokalnih medija, to nije naišlo na odobravanje.

Pojedini kritičari spočitavaju mu i tekst u kojemu se geografski pojmovi Dolomiti i Trentino vežu za palentu i vino, a to ne priliči svjetskom prvenstvu.

Organizatori prvenstva jako su ljuti na kantautora i osjećaju se prevarenima jer su mu platili za novu i originalnu pjesmu.

Negativnih reakcija na tekst i muziku ima mnogo, no posao je, po riječima organizatora zaključen pa će balkansko-alpska skladba Gorana Bregovića pratiti sportske događaje tijekom svih dvanaest dana svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju. (E. VELAN, Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter