Goran Blažević od Umaga do Rima pješice u 37 dana

Goran Blažević s talijanskim hodočasnikom Ninom Guidijem
Goran Blažević s talijanskim hodočasnikom Ninom Guidijem

Više od 800 prijeđenih kilometara u 37 dana, 12 kilograma manje, praktički nijedno neugodno iskustvo i mnogo, mnogo priča, anegdota i zanimljivih susreta. Kratki je to rezime avanture Umažanina Gorana Blaževića, koji je 28. rujna kao hodočasnik pješice krenuo od svoje kuće u Barboju kod Sv. Marije na Krasu blizu Umaga i u Rim stigao 4. studenog.

Bila je to nedjelja - taman su se vjernici na Trgu sv. Petra u Vatikanu pripremali za misu. Zadovoljan i jako umoran, ali bez prevelikog uzbuđenja, opisao je Goran svoj dolazak u Vječni grad. Put je nazvao "Do Rima bez žurbe", a to je i ime njegove Facebook stranice podrške, na kojoj su ga brojni bodrili i čestitali na hrabrosti, a on je obavještavao gotovo svaki dan gdje se nalazi, što je radio, vidio i fotografirao.

Do Trsta je išao starom trasom Parenzane. Nakon toga ruta je bila Trst - Venecija - Ravenna - Forli - Perugia - Assisi - Rim. Plan je bio tisuću kilometara, ali na kraju je sve je ovisilo o vremenskim prilikama i psihičkom stanju.

- Zadnji dan puta odradio sam uobičajeno. Trebao sam biti uzbuđen jer se konačno bližio kraj, ali nije bilo tako. To znači da je bio bitan svaki dan, ne samo posljednji kada sam stigao na cilj.

Na Trg sv. Petra stigao sam u društvu Talijana Nina Guidija, kojeg sam sreo dan ranije u La Storti na periferiji Rima. Skupa smo prešli tih 18 kilometara do Vatikana i obojica smo imali iste osjećaje - bili smo skulirani, ništa drugačiji nego ostalih dana, veli 29-godišnjak.

Nino Guidi jedna je od najzanimljivijih osoba koje je putem upoznao - iz Pise je, gdje ima obitelj, krenuo je putem starog redovnika koji je prije 1.400 godina pješice išao od Islanda preko Rima do Jeruzalema.

Odlučio se na prvu etapu od čak 3.400 kilometara od Islanda do Rima. Sudbina je htjela da se sretnu obojica na kraju svojih hodočasničkih putova. A - što je još intrigantnije - kad su stigli na Trg sv. Petra upoznali su Švicarca, fakultetskog profesora Rachida Husseina, koji je pješice stigao iz Švicarske!

- Imao sam puno sreće i definitivno mogu reći da u životu slučajnosti nema. Sva trojica na isti smo dan stigli u Rim i svi imamo isti san - opet hodati! Bilo je to prelijepo iskustvo, iako sam u prvih sedam dana mislio da više neću nikada. Guidi me se posebno dojmio - prvi je koji je pratio dnevnik tog redovnika.

I ja sam hodao i pisao natuknice u dnevniku i na Fejsu, što mi je već bilo previše, dok je on s 46 godina na svom četveromjesečnom putu pisao blog, vodio svoju firmu preko telefona, kao i kulturno-povijesno istraživanje, jer o tom pothvatu kani napisati vodič.

Nino je jednostavan i ponizan, ali jako velik čovjek i počašćen sam što sam ga upoznao, kaže Goran kojemu ovo nije prvo dugo putovanje.

S prijateljima je lani na biciklima išao na 750 kilometara dug put obalom od Umaga do Dubrovnika. Uspješno su prešli tih 750 kilometara, a onda je malo poslije toga sam u 10 dana propješačio 180 kilometara dug Istarski planinarski put.

Istaknuo je da su po Danteu postojala tri hodočasnička puta - Jeruzalem, Santiago i Rim. Prije dvije godine s društvom je propješačio 880 kilometara u Španjolskoj, tzv. Camino de Santiago, koji počinje na francuskim Pirinejima, a završava u Finisteri na Atlantskom oceanu. (Tanja KOCIJANČIĆ)

(VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU)


Podijeli: Facebook Twiter