Gorak okus crvene prašine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanari i zaposlenici u poslovnim prostorima pet zgrada u poreckom Centru 5, njih ukupno 250, putem tvrtke Euroturist koja održava zgrade i okoliš traže od gradonacelnika Edija Štifanica "da odmah poništi odobrenje koje je Grad dao za održavanje autoutrka u našem susjedstvu, zbog štete koju trpimo od podignute prašine prilikom održavanja utrke".

Euroturist piše da su nove i uredene zgrade bile zasute zemljanom prašinom, na koju je potom pala kiša i crvenicu fiksirala na fasadama, stubištima i terasama. Vele da su angažirali posebnu službu cišcenja ne bi li sanirali štetu i da ce, budu li se trke i dalje održavale, morati tražiti zaštitu prava. No, u vrijeme kad smo ga upitali za komentar gradonacelnik još nije primio taj dopis.

"Grad nije dao nikakvu koncesiju, to je zemljište u vlasništvu HFP-a, samo smo posredovali da ga organizator dobije na korištenje na tri dana. Utrka je jako dobro uspjela i to nam je pokazatelj na koji se nacin mogu popuniti praznine u turistickoj predsezoni.



Vjerujem da ce i sljedece godine biti slicnih manifestacija. Žao mi je zbog prašine koja je smetala susjedima, ali mislim da su i mjesto i dogadaj bili pogodeni. Za sljedecu godinu možemo inzistirati da organizator smanji prašinu na najmanju mogucu mjeru", kaže gradonacelnik Štifanic.

Danijel Šaškin, organizator relija, rekao nam je da je ova prva utrka pokazala na cemu još moraju raditi da bi manifestacija bila još bolja. Svjestan je i da se jako prašilo.

"Potpuno razumijem te gradane. Ni meni ne bi bilo drago da sam na njihovom mjestu. Cinjenica je da je snažan vjetar puhao baš u tom smjeru i da se dizala prašina unatoc polijevanju i kiši. Pouceni tim iskustvom, sljedece cemo godine pokušati prašinu svesti na minimum, premda sumnjam da je možemo potpuno izbjeci", kaže Šaškin.



I on istice odlican odjek relija, koji je prenosilo 12 nacionalnih televizija. Reli je doveo u grad dosta turista, vozaci su bili oduševljeni Porecom i neki su, kaže, odmah rezervirali obiteljski odmor ovoga ljeta. Osim toga, utrka je privukla i niz promotora i sponzora, koji se vec javljaju ne bi li ugovorili posao za sljedecu godinu.

A u "vrtovima" ce se ove godine još voziti, ali ne u organizaciji Šaškina: on ceka da se teren malo osuši, da bi mogli uci kamionima i odvesti betonske konstrukcije i gume. Ostat ce samo most i na teren ce biti vracena trava. Kaže da je cuo da su za teren zainteresirani biciklisti i motoristi.


Podijeli: Facebook Twiter