Googleu prijeti istraga zbog pracenja korisnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U oglasima su koristili racunalni kod koji je zaobilazio postavke privatnosti u pregledniku Safari i bilježio aktivnosti korisnika online.

Googleom bi se opet mogli pozabaviti americki tržišni regulatori. Istraživac sa Stanforda otkrio je kako je div iz Mountain Viewa, zajedno s još nekoliko tvrtki, zaobišao postavke privatnosti milijuna korisnika Appleovog operativnog sustava Safari, piše The Register.

Google, Vibrant Media, Media Innovation Group LLC i PointRoll navodno su koristili racunalni kod koji je omogucio pracenje surferskih kretanja i navika korisnika Safarija.

Appleov preglednik po osnovnim postavkama blokira vecinu pracenja, izuzev stranica koji, recimo, traže korisnicku interakciju poput ispunjavanja obrazaca online.

U Googleu tvrde kako je racunalni kod korišten u oglasima krivo shvacen i opisan. Koristili su, kažu, otprije poznatu funkcionalnost Safarija i nisu prikupljali osobne informacije korisnika.

Ipak, americki zakonodavci ponovno su istakli zabrinutost zbog nacina na koji Google upravlja podacima. Tri kongresmena obratila su se pismom regulatornom tijelu Federal Trade Commission tražeci reakciju na najnoviji gaf vezan uz zaštitu privatnosti.

Apple je objavio kako radi na iskljucivanju kompletne sporne funkcionalnosti. Google je u meduvremenu onemogucio korištenje navedenog koda, koji je instalirao privremeni kolacic na pametne telefone i racunala sa Safarijem.

Microsoft se, naravno, nije mogao suzdržati od komentara na racun velikog rivala. Objavio je post na službenom blogu u kojem se poziva zabrinute zbog ovakvih propusta da pocnu koristiti - Internet Explorer 9.


Podijeli: Facebook Twiter