Googleov doodle u čast Adi Lovelace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grofica Ada Lovelace sudjelovala je s Charlesom Babbageom na osmišljavanju uređaja koji su bili prethodnica modernog računala.

Google je odlučio svojim "doodleom" obilježiti 197. godišnjicu rođenja Ade Lovelace, grofice koju se smatra pionirkom računalnog programerstva.

Grofica Lovelace rođena je 1815. godine u Londonu i jedina je zakonita kći slavnog pjesnika lorda Byrona. Ova je nadarena matematičarka surađivala s Charlesom Babbageom na osmišljavanju analitičkog uređaja i diferencijalnog uređaja.

Mnogi osporavaju njenu titulu "pionirke u programerstvu" zbog činjenice da se algoritmima bavila samo u teoriji i njenih bilješki po kojima je sve programe pripremio Babbage.

No, sam je Babbage priznao da je upravo ona otkrila pogrešku u njegovom programu pa je mnogi stoga nazivaju pionirkom u otkrivanju grešaka u računalnim programima.

Smatra se da je upravo ona napisala metodu za izračunavanje niza Bernoulijevih brojeva uz pomoć analitičkog uređaja, što se smatra prethodnicom računalnih programa.

Iako Babbage i ona nisu fizički napravili svoje uređaje, odnosno mehanička računala, njihovi moderni štovatelji dokazali su da bi ti uređaji i algoritmi za njih funkcionirali besprijekorno.

Grofica Lovelace također je predvidjela da bi računala mogla imati i drugu svrhu, a ne samo matematičke operacije.

Tako je još 1840-ih zapisala da bi se analitički uređaj mogao koristiti za stvaranje glazbe. Njena teorija potvrđena je gotovo 150 godina kasnije, kada su moderna računala ušla u glazbene studije i olakšala produkciju i proizvodnju glazbe.

Dan Ade Lovelace inače se obilježava sredinom listopada, ne bi li se povećala svijest o ulozi žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. (Tportal.hr/M. Č.)


Podijeli: Facebook Twiter