Google želi objaviti zahtjeve američke vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Google Inc zatražio je u utorak od američkog ministarstva pravosuđa dopuštenje da objavi ukupan broj zahtjeva za informacijama o nacionalnoj sigurnosti koje je zatražila američka vlada u nadi da će time pokazati da vladi nije  omogućio "neograničen pristup" podacima svojih korisnika. 

Prema pisanju dnevnika The Guardian i The Washington Post Google je jedna od devet velikih internetskih kompanija s kojih je američka Nacionalna sigurnosna agencija izravno skidala podatke putem programa Prism. Kompanija je na svome blogu postavila pismo upućeno ministru pravosuđa Ericu Holderu te direktoru Saveznog istražnog ureda (FBI) Robertu Muelleru.

Potom su i Microsoft i Facebook objavili slična priopćenja, poduprijevši takav zahtjev Googlea. Sve tri kompanije, i još nekoliko drugih, našle su se u središtu pozornosti nakon što su prošloga tjedna dva lista pisala o njihovoj ulozi u programu prikupljanja podataka pod imenom Prism, koji provodi američka Nacionalna agencija za sigurnost.

U Googleovom pismu, u kojem je ta kompanija po prvi puta priznala da je dobivala zahtjeve FISA-e, pojašnjava se da bi objava ukupnog broja zahtjeva u vezi nacionalne sigurnosti pokazala da ta kompanija ne daje vlastima neograničeni pristup podacima njezinih korisnika.

- Navodi u medijima da dajemo američkoj vladi neograničeni pristup podacima naših korisnika jednostavno nisu istiniti, kaže Googelov voditelj pravnog odjela David Drummond u pismu upućenom američkom državnom odvjetniku Ericu Holderu i direktoru FBI-a Robertu Muelleru. Još od 2010. godine Google objavljuje polugodišnja izvješća o transparentnosti u kojima navodi podatke o broju zahtjeva koje prima od vlasti. No, ta izvješća nikad nisu uključivala zahtjeve u sklopu FISA-e zbog njihove povjerljive prirode.

Druge internetske kompanije, koje su obično žestoki rivali oko svih bitnih pitanja, sada su se vrlo brzo pridružile Googleu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter