Google želi novu domenu - .lol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Google je na svom službenom blogu objavio kako je aplicirao za preko pedeset novih internetskih domena, ukljucujuci .google, .docs, .youtube, pa cak i .lol.

Natjecaj je prošlog mjeseca otvorio ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), a u Googleu su istaknuli potrebu za novim domenama, s obzirom na to da je još uvijek, otkad je kreirana 1984. godine, i dalje najpopularnija domena .com.

"Predvida se da ce do 2016. pola svjetske populacije biti na internetu, a unatoc tomu, gotovo pedeset posto internetskih stranica još se nalazi na domeni .com. Usprkos ogromnim mogucnostima, na internetu i dalje ne postoji znacajnija raznolikost kada su u pitanju internetske domene", stoji na Googleovom blogu.

Google je svoje prijave podijelio u cetiri kategorije. Prva je direktno povezana s njihovim brendom pa je stoga prijavio domenu .google.

Zatim je tu kategorija koja se odnosi na jedan od njegovih glavnih biznisa, a to je .docs.

Treca kategorija su domene koje bi mogle najviše zanimati korisnike, kao što je domena .youtube. To znaci da ce Google kanalima na Youtubeu ponuditi vrlo jednostavne adrese.

I cetvrta kategorija je ona koja se odnosi na kreativni potencijal interneta i tu spada domena .lol, što je skracenica uobicajenog internetskog izraza "laugh out loud". Upravo bi ova domena, ako bude prihvacena i odobrena, mogla imati najveci komercijalni uspjeh.

ICANN je u cetvrtak navecer zakljucio natjecaj, a ukupno je zaprimio oko 2.000 prijava. Svaka prijava košta 185 tisuca dolara, a za svaku odobrenu novu domenu ICANN ce godišnje dobivati i 25 tisuca dolara. Kompletnu listu prijedloga za nove domene ICANN ce objaviti 13. lipnja, a neki od prijedloga za nove domene, pored Googleovih su .cloud, .global, .web, .music, .bank te .press. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter