Google skinuo zaštitu privatnosti s mobilnog androida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Google je uklonio eksperimentalnu zaštitu privatnosti sa svoga softwarea za mobilne androide, koja je omogućavala korisnicima blokiranje aplikacija koje skupljaju osobne podatke poput podataka iz adresara ili lokacije korisnika.

Vlasnici smartphonea koji koriste verziju Android 4.4.2, puštenu u prodaju ovoga tjedna, sada moraju omogućiti pristup svojim osobnim podacima ukoliko žele koristiti sigurne aplikacije.

Jedan glasnogovornik Googlea rekao je da je zaštita privatnosti slučajno bila uključena u Android 4.3, verziju koja se pojavila ljetos.

"Sumnjičavi smo prema tome objašnjenju i ne vjerujemo da ona na bilo koji način opravdava uklanjanje zaštite umjesto da ju poboljša", rekao je Peter Eckersley, voditelj tehnoloških projekata u zakladi Electronic Frontier, koja je u petak na svojoj mrežnoj stranici objavila informaciju o promjeni.

Korisnici Androida koji žele zadržati zaštitu privatnosti ne nadograđujući sustav na Android 4.4.2, mogu biti izloženi sigurnosnim rizicima, rekao je Eckersley.

"Korisnici za sada trebaju birati između privatnosti i sigurnosti na Androidu, ali ne mogu izabrati oboje", dodao je.

Pitanje privatnosti sve je važnije za korisnike pametnih telefona, koji sadrže sve više vlasnikovih osobnih podataka. Google je u studenome pristao platiti 17 milijuna američkih dolara kazne zbog optužbe da je tajno pratio korisnike interneta tako što je postavljao posebne digitalne datoteke na internetske pretraživače njihovih pametnih telefona. (Hina/Reuters)

 

(Hina) xilov yilov

 


Podijeli: Facebook Twiter