Google razvija pametne naocale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Googleove naocale u naprednoj su fazi razvoja prototipa. Nalik su obicnim naocalama s debelim okvirima, samo što nude zaslon s racunalnim suceljem i sa strane imaju nekoliko dugmadi.

Služile bi kao alat za uvecanu stvarnost (augmented reality), koja bi bila povezana s Googleovim lokacijskim servisima.

Što znaci da biste mogli hodati okolo noseci ih, a pred ocima bi vam se - baš kao u filmu Terminator - pojavljivale informacije o onome što vidite, temeljene na vašim preferencama, lokaciji i podacima kojima raspolaže Google. Stoga ce se uredaj vjerojatno povezivati s internetom i GPS-om te biti pogonjen Androidom.

Konkretne pojedinosti još nisu procurile, no vjerojatno se za zaslon koristi tehnologija LCD ili AMOLED. Zaslon ce pokrivati samo jedno oko i nece biti providan.

Google, prica se, trenutno testira operativni sustav koji koristi naginjanje glave za skrolanje i klikanje. Kažu da ga je vrlo lako usvojiti i koristiti te da - s praksom - postane gotovo uobicajeno ljudima oko vas da ga koristite. Živi bili pa vidjeli.

9to5 Google pretpostavlja da ce se s racunalstvom u oblaku povezivati preko IP-a, iako je moguce da ce u istu svrhu koristiti mobilni internet na pametnim telefonima, Wi-FI ili Bluetooth 4.0.

Navodno su prilicno nalik naocalama Oakley Thumps. Sprijeda bi mogle imati sicušnu kameru sa svega nekoliko megapiksela za prikupljanje podataka i snimanje fotografija. Prototip navodno cak ima bljeskalicu.

Naocale ce moci primati i emitirati glasovne zapise, a procesor, RAM i memorija bi mogli biti kao kod starijih pametnih telefona pogonjenih Androidom. Recimo, nešto poput ovog - procesor radnog takta 1 GHz, 256 MB RAM-a i osam GB memorije. Što znaci da bi mogle funkcionirati i kao pametni telefon.

Iako su još daleko od gotovog proizvoda, u Googleu navodno vec razmišljaju o tome da terminatorske naocale puste na tržište.

Cini se da nisu sigurni hoce li biti zanimljive široj publici pa razmatraju mogucnost beta pilot projekta. Mi kažemo - samo dajte. Narocito ako mogu biti dioptrijske.

Apple takoder radi na razvoju nosivog racunalstva. Njegov je cilj, kao i Googleov, prodati više pametnih telefona. S time da se jabucari pritom više usmjeravaju na sicušne satove koji su nalik iPodu.


Podijeli: Facebook Twiter