Google pokrece online glazbeni servis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Music Beta, kako ce se novo cedo tvrtke iz Mountain Viewa navodno zvati, omogucit ce korisnicima pohranu glazbe na internetu te streaming na osobnim racunalima te uredajima Android.

Google bi tijekom ovoga tjedna mogao predstaviti svoj glazbeni cloud servis, piše Wall Street Journal, prema kojem i Apple dovršava robusniju inacicu iTunesa za cloud.

Googleov servis Music Beta trebao bi biti nalik Amazonovu Cloud Playeru, po tome što ce korisnicima dozvoliti da uploadaju svoje pjesme i puštaju ih bilo gdje putem telefona ili osobnog racunala.

Ponudit ce znatno više prostora za pohranu glazbe besplatno - 20 tisuca pjesama, za razliku od Amazonovih tisucu. No Google nece dozvoliti download pjesama koje su korisnici pohranili u oblaku, vec samo streaming. Tako da nece biti dostupne gdje god se nije moguce spojiti na internet, primjerice u zrakoplovu.

Glazba ce biti dostupna na svakom uredaju povezanom s Googleovim korisnickim racunom, putem mobilne aplikacije ili web playera. Morat ce podržavati Flash, što ce u startu iskljuciti vlasnike iPhonea i iPada. Usluga ce liste pjesama automatski sinkronizirati.

Ni Amazon, niti Google nisu dogovorili dodatna prava na glazbu kako bi pokrenuli svoje cloud servise. Da jesu, mogli bi korisnicima odmah ponuditi razmjenu i kupnju pjesama.

Primjerice, pravi dogovor Amazonu bi omogucio da, umjesto što korisnicima omogucuje tek puko pohranjivanje pjesama u vlastiti ormaric u oblaku, upogoni središnji poslužitelj s kojeg bi puštao istu pjesmu brojnim korisnicima. Tvrtka je navodno u pregovorima kako bi tako nešto omogucila.

Googleovi pregovori s diskografskim kucama traju vec mjesecima i ne idu baš glatko. New York Times citira Jamiea Rosenberga, direktora digitalnog sadržaja za Android, koji kaže da je nekoliko izdavaca "postavljalo nerazumne poslovne zahtjeve, koji ne bi omogucili gradnju proizvoda ili održivog poslovnog modela".

No nakon što je Amazon izašao na tržište sa svojim playerom, cini se da Google više nije mogao sjediti skrštenih ruku. Procjenjuje se da ce Music Beta biti tek prvi korak u razvoju sveobuhvatnijeg glazbenog servisa, ali i dodatni poticaj korisnicima Androida, koji ce dobiti alat za lakšu pohranu i slušanje glazbe na pametnim telefonima.

Apple je odabrao drukciji pristup - dogovore s izdavackim kucama sklapa prije pokretanja servisa, a može se i osloniti na suradnju koju je Steve Jobs vec utanacio i uhodao s najvecim igracima glazbene industrije.


Podijeli: Facebook Twiter