Google pod istragom Europske komisije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija pokrenula je istragu o Googleu nakon što su se tri internetska pretraživaca još u veljaci žalila da ta tvrtka zlorabi svoju dominantnu poziciju na tržištu. Istragom se radi pritisak na najjaci svjetski internetski pretraživac da popusti i pristane na nagodbu da bi izbjegao dugotrajnu pravnu bitku poput Microsoftove.

EK ce razmotriti pritužbe Googleovih konkurenata: sitea Foundem koji se bavi usporedbom cijena i internetskog pretraživaca koji se bavi pravnim pitanjima Ejustice.fr. Ove tvrtke su se žalile da Googleov pretraživacki algoritam degradira njihove siteove za vrijeme pretraga jer su mu one konkurenti.

To zapravo znaci da se u rezultatima pretraga na Googleu ove tvrtke nalaze nisko na popisu traženih te su manje uocljive. Tvrtka Ciao u vlasništvu Microsofta takoder je podnijela žalbu EK-u na Googleove "standardne uvjete i pravila". Istraga ce se baviti i placenim oglasima na Googleu.

Mocni Google odlucno odbacuje optužbe, ali je obecao da ce suradivati s EK-om da bi se otkrila istina. Smatra se da Google u Europi drži cak 90 posto tržišta, a u SAD-u je njegova prevlast ogranicena na 65 posto.

Inace, ove je godine teksaški državni tužitelj vec pokrenuo slicnu istragu o Googleu nakon pritužbi nekoliko tvrtki, medu kojima je bio i Foundem. Prigovori u oba slucaja dolaze iz smjera Googleovih konkurenata koji tvrde da najposjeceniji web pretraživac manipulira svojim rezultatima pretraga.

"Europska komisija odlucila je otvoriti istragu zbog tvrdnji da je Google zloprabio dominantnu poziciju na podrucju internetskog pretraživanja", priopcio je EK. Ipak, europski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia tvrdi da je prerano za tvrdnju da u Googleovom poslovanju ima problema. "Želim biti jasan, istraga ne znaci da zaista postoji problem s Googleom, prerano je za takav zakljucak", rekao je Almunia pred Europskim parlamentom.

Za Google je bilo neizbježno zapadanje u probleme s ovlastima u svijetu nesmiljene konkurencije. Kada ste veliki i mocni kao Google, prije ili kasnije cete «stati nekome na žulj», bilo da se ponašate oprezno ili se pretvarate u tržišno cudovište.

Tijelo EK-a koje se bavi promatranjem konkurencije na tržištu vec se bavilo visokotehnološkim kompanijama: Microsoft i Intel su dobili po nosu i bili prisiljeni platiti goleme odštete. Intel je platio rekordnih 1,06 milijardi eura zbog zloporabe dominantne pozicije na tržištu, dok je Microsoft kažnjen s 1,68 milijardi eura zbog nepoštovanja tržišnih pravila u Europi.

Europska komisija može odrediti novcanu kaznu od 10 posto globalnog prometa tvrtke zbog kršenja EU-pravila.


Podijeli: Facebook Twiter