Google: Odzvonilo besplatnim vijestima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinski izdavaci od sada ce moci postaviti ogranicenje na kolicinu besplatnih novinskih clanaka do kojih korisnici mogu doci preko Googlea, objavljeno je iz ove kompanije. Ukratko, ne više od pet clanaka dnevno!

Ovaj ustupak za tzv. dead tree edition dolazi nakon što je News Corp, odnosno njezin celnik Rupert Murdoch, u više navrata prozvao Google da profitira od njegovih novinskih web stranica.

Uvodenjem programa First Click Free izdavaci sada mogu sprijeciti neogranicen pristup web stranicama koje su uvele pretplatu, piše BBC. Korisnici koji kliknu na više od pet clanaka dnevno, bit ce preusmjereni na stranice za registraciju ili pretplatu.

"Prije ovoga svaki klik od korisnika bio je tretiran kao slobodan", napisao je Googleov senior biznis produkt menadžer Josh Cohen na svom blogu.

"Sada smo ažurirali program tako da izdavaci mogu ograniciti korisnicima da ne mogu pristupiti više od pet clanaka dnevno ako se ne pretplate ili ne registriraju".

Medijski mogul Rupert Murdoch vec prije je optužio neke kompanije poput Googlea da profitiraju od novinarstva i to na nacin da ostvaruju prihode od oglašavanja dajuci citateljima besplatne linkove na novinske clanke.

Uz to, neki citatelji vec su otkrili kako mogu izbjeci placanje pretplate na novinske web stranice tako da odredenu stranicu pozovu direktno preko Googlea.

BBC-ov dopisnik za tehnologiju Rory Cellan-Jones smatra da je ovaj ustupak, odnosno neki oblik koncesije, relativno minoran, no g. Murdoch ga može vidjeti kao potvrdu svoje odluke da se udalji od Googlea.

Prema rijecima Cohena, korisnici Googlea nailazit ce na stranice za registraciju kada kliknu šesti put na neki clanak i to bilo kojeg dana od trenutka kada web stranice izdavaca pocnu koristiti ovaj program.


Podijeli: Facebook Twiter