Google mijenja politiku zaštite privatnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za kojih mjesec dana Google ce unijeti promjene u svoju politiku zaštite privatnosti i uvjete korištenja.

Nova glavna politika zaštite privatnosti pokrivat ce vecinu Googleovih proizvoda i trebala bi na jednostavniji i citljiviji nacin objasniti koje sve informacije ta tvrtka prikuplja te kako ih koristi.

Zbog pravnih i drugih razloga i dalje ce postojati nekoliko odvojenih politika zaštite privatnosti. No, vecina ce biti objedinjena u jedan dokument.

Te ce promjene stupiti na snagu 1. ožujka. Obavijesti korisnicima vec su krenule, putem e-pošte i obavijesti na Googleovoj pocetnoj stranici.

Što to znaci za nas, obicne korisnike? Najvecu promjenu doživjet ce oni s Googlevim korisnickim racunima.

Prema odredbama nove politike zaštite privatnosti, Google ce moci kombinirati informacije koje je dobio od vas kada ste, primjerice, otvorili Gmail s onima koje ste dali kada ste se registrirali za korištenje Google Maps.

Na Googleovu službenu blogu kao primjer navode personaliziranu pretragu, koja povezuje pretraživanje s društvenom mrežom Google+.

To je povezivanje kritizirano zbog favoriziranja rezultata vezanih uz Google+ i privuklo pozornost regulatora. Cini se da Google nema namjeru u dogledno vrijeme odustati od te prakse.

Njihovo je opravdanje da time žele pomoci korisnicima pri upravljanju podacima i informacijama, poboljšati pretragu, ali i omoguciti prikaz relevantnijih oglasa.

Uvjeti korištenja takoder ce biti manjeg opsega i preformulirani tako da ih je lakše citati.


Podijeli: Facebook Twiter