Google mapira Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još krajem srpnja Google je najavio da ce u Hrvatskoj poceti prikupljati fotografije da bi unaprijedio uslugu Street View na Google Mapsima. Iz tjedna u tjedan Google automobili i bicikli vozili su i fotografirali lokacije diljem Hrvatske. Ovih dana njihov je automobil uocen i u Puli, dok je snimao fotografije svih ulica koje ce se kasnije koristiti za uslugu Street View. Na žalost, nismo uspjeli doznati koliko ce se dana i zadržati u gradu.

Rijec je o izuzetno popularnoj usluzi na Google Mapsu dostupnoj u više od 30 zemalja svijeta. Ona omogucava virtualno istraživanje lokacija i orijentiranje putem panoramskih slika snimljenih na razini ulice. Usluga je takoder dostupna na Google Earthu. Prikupljanje fotografija i obrada trajat ce nekoliko mjeseci prije no što budu dostupne.

Google veliku pažnju posvecuje privatnosti te zamucuje lica ljudi i registracijske oznake vozila. Kada fotografije budu dostupne, moci ce se zatražiti i njihovo uklanjanje klikom na ikonu "prijavite problem" koja se nalazi u daljnjem lijevom kutu fotografije. Klikom na ikonu otvara se kratki obrazac na kojem se oznacava ona fotografija koju treba ukloniti. (N. S.; snimio citatelj Marjan MATIJAŠ)


Podijeli: Facebook Twiter