Google danas u znaku Ivana Meštrovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Današnji Googleov doodle, slika na naslovnici ove popularne tražilice, posvećen je poznatom hrvatskom kiparu Ivanu Meštroviću, rođenom na današnji dan prije 130 godina u Vrpolju, u Slavoniji.

Meštrović je djetinjstvo proveo u selu Otavice u Dalmaciji, a kad je imao 16 godina njegov je talent prepoznao Harold Bilinić, kamenorezac iz Splita, i uzeo ga za šegrta. Školovanje je kasnije nastavio u Beču, a financirao ga je jedan bečki vlasnik rudnika.

Godine 1908. preselio je u Pariz, na Montparnasse, i u iduće dvije godine uspio je izraditi više od 50 skulptura, koje mu donose međunarodni ugled.

U Rimu je proveo četiri godine studirajući na skulpturama antičke Grčke. Na Svjetskoj izložbi umjetnosti, održanoj 1911. godine u Vječnom Gradu, pobjeđuje i dobiva prvu nagradu za kiparstvo, postaje popularan i stječe naklonost talijanske i strane kritike.

Ivan Meštrović umro je u 79. godini života, u gradu South Bend, Indiana (SAD). Pokopan je u crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama, tzv. mauzoleju obitelji Meštrović. (portal GI)


Podijeli: Facebook Twiter