Google ce platiti kaznu za oglašavanje nezakonitih lijekova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki internetski div Google pristao je platiti novcanu kaznu od 500 milijuna dolara zbog objave internetskih oglasa kojima su se americkim potrošacima prodavali nezakoniti lijekovi.

Placanjem kazne poduzece ce izbjeci kazneno gonjenje u Sjedinjenim Državama zbog zaradivanja na objavi takvih oglasa.

Visina kazne identicna je prihodima koje je Google ostvario objavom oglasa i prihodima ostvarenim prodajom lijekova, objavio je ured americkog državnog tužitelja. U Googleu isticu da nisu smjeli pristati na objavu.

"Prije nekog vremena zabranili smo objavu oglasa u SAD-u za lijekove koji se propisuju na recept, a prodaju ih kanadske ljekarne. Pritom je gledano unatrag jasno da uopce nismo trebali dopustiti objavu tih oglasa na Googleu", istice se u Googleovom kratkom priopcenju.

Americko ministarstvo pravosuda upozorilo je na neprimjerenu kontrolu prodaje lijekova.

"Kanada ima vlastite regulatorne propise za lijekove koji se propisuju na recept. Kanadske tvrtke koje americkim gradanima isporucuju lijekove na recept ne odgovaraju kanadskim regulatornim tijelima.

Mnoge od njih prodaju lijekove porijeklom iz trecih zemalja koje nemaju odgovarajuce propise za lijekove", istice se u priopcenju ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter