GOOD inicijativa za građanski odgoj od jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevladine udruge okupljene u GOOD inicijativu za uvođenje građanskog odgoja pozivale su hrvatsku Vladu da ne odustane od jesenskog uvođenja toga predmeta u škole, podsjetivši da je u eksperimentalni program građanskog odgoja uloženo oko pola milijuna eura.

Vladu su također pozvale da, sukladno planu Planu 21 i koalicijskom sporazumu, osigura uvođenje i provedbu sadržaja i metoda usmjerenih na razvijanje građanske kompetencije učenika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare GOOD inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja.

Govoreći u ime ove inicijative Emina Bužinkić rekla je da su posljednjih dana suočeni s proturječnim informacijama u javnom prostoru o građanskom odgoju i obrazovanju novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara te da ministar ima dileme oko uvođenja tog predmeta.

Dodala je da uvođenje građanskog odgoja smatra odgovornošću ove Vlade, ustvrdivši da sadašnji obrazovni sustav ne priprema mlade ljude za "izazove modernog života". 

Odustajanje od ovog projekta je porazno i ovu Vladu stavlja vrlo nisko na ljestvici političke zrelosti, ocijenila je. 

Emina Bužinkić je istaknula da je u pripremu ovog programa uloženo mnogo novca i truda na temelju javne rasprave. GOOD inicijativa smatra obavezom da novi ministar pogleda na brojne ljudske i novčane resurse uložene u ovaj program.

Dodala je da je samo u eksperimentalni program građanskog odgoja uloženo oko pola milijuna eura, naglasivši da ako se odustane od toga, praktički smo bacili taj novac. 

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj smatra da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih država koja u svoj obrazovni sustav nije implementirala građanski odgoj i obrazovanje.

Prema njegovim riječima, mladi se ne rađaju kao tolerantni ili netolerantni, već oni to postaju. Stoga smatra da je velika važnost uvođenja ovog predmeta. 

Sve dosadašnje vlade odbacivale su uvođenje građanskog odgoja rekao je prof. Šajal te je naglasio da je u Planu 21 ove Vlade predviđeno uvođenje građanskog odgoja u škole. 

Šalaj je procijenio, temeljem izjava ministra Mornara u medijima, da će odluka novog ministra najvjerojatnije biti da u novoj školskoj godini građanski odgoj neće biti uveden kao zasebni predmet, nego kao međupredmetni sadržaj. 

I profesor povijesti i psihologije Miljenko Hajdarović koji je, kako je naveo, proveo više od stotinu sati u pripremama i usavršavanju za uvođenje građanskog odgoja u škole, govorio je o njegovim vrijednostima.

Ustvrdio je da je potrebno odgajati odgovorne i aktivne mlade ljude koji će biti spremni mijenjati loše stvari oko sebe, a uvođenje građanskog odgoja podržala je i učenica Eta Krpanec. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter