GONG: Zabrinjavaju kršenja šutnje i nesnalaženja biračkih odbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviše dojava koje je zaprimila udruga za praćenje izbora GONG odnosilo se na kršenja izborne šutnje, no ističu da ih najviše zabrinjavaju dojave o nestručnim i needuciranim biračkim odborima te slaboj informiranosti birača o izbornom procesu.

"Uzroci problema u provedbi izbora najviše leže u nesređenosti izbornog zakonodavstva", upozorio je GONG pozvavši u nedjeljnom priopćenju novoizabrane zastupnike da hitno pristupe unapređenju zakonodavnog okvira.

GONG je posebno izdvojio "nedopustivi i nedozvoljeni utjecaj na birače i promatrače od strane zamjenika načelnika Općine Draž u statusu promatrača Šandora Šipoša da glasuju za kandidata mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa".

Što se tiče ostalih dojava građana o nestručnim i needuciranim biračkim odborima GONG ističe davanje netočnih uputa o mogućnosti glasovanja ukoliko je osobna iskaznica istekla ili ukoliko je osoba privremeno upisana u drugo biračko mjesto van prebivališta te neinformiranje ili netočno informiranje građana o tome gdje mogu glasovati ukoliko su se registrirali izvan mjesta prebivališta.

Ističu i da su građani prigovarali zbog manjkavih uputa kako glasovati, nedostatka primjerenih paravana, skučenih biračkih mjesta, nezapečaćenih ili neadekvatno smještenih kutija, grafitnih, umjesto kemijskih olovki, dodjeljivanja listića po serijskim brojevima, omogućavanja "trećim osobama" da borave unutar biračkog mjesta i nagovaraju birača za određenu opciju te omogućavanje promatračima i trećim osobama da bilježe tko se odazvao i kako je glasovao na biračkom mjestu.

Ističu i da će dodatno provjeriti dojave o problematičnim situacijama, poput tvrdnji biračkih odbora da je birač glasovao iako birač tvrdi da nije, uručenja listića za krivu izbornu jedinicu te pritužbe o neodazivanju biračkih odbora na pravovremeni poziv za glasovanje bolesne ili nepokretne osobe u kući.

U odnosu na neuređenost matičnih podataka, najviše građana, dodaju, dojavilo je da osoba nije u popisu birača ili su joj navedeni netočni osobni podaci iako ih nije mijenjala i ima važeću osobnu iskaznicu, da osobni podaci u registru i popisu birača nisu ažurirani, iako su novi osobni dokumenti izdani ili su u primjerenom roku zatraženi. Također, dojavljeno im je i da su pripadnici hrvatske nacionalnosti navedeni kao pripadnici nacionalnih manjina i obrnuto, da se u popisu birača nalazi umrla osoba.

"Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na telefone, slanjem SMS-ova, dijeljenjem plakata i letaka, objavom na ekranu na javnom mjestu ili putem novina koje reklamiraju druge novine koje na naslovnici imaju političara i njegovu bebu. K tome, dojave su se odnosile na agitiranje ispred samog birališta (Josipovac, Lukoran na Ugljanu i Cernik). Takve su se dojave odnosile na promidžbene materijale Domoljubne koalicije, Hrvatska raste, Koalicije rada i solidarnosti Živi zid, U ime obitelji – projekt Domovina i Naprijed Hrvatska", kažu u GONG-u.

Upozoravaju i da slijepi birači ni ovaj put nisu dobili listiće na brajici te da su zbog neomogućavanja glasovanja svojim radnicima prijavljeni neki poslodavci poput zaštitarskih firmi ili brodogradilišta.

"GONG je tijekom izbornog dana pružao informativnu podršku biračima tako da je odgovarao na njihove upite i zaprimao neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima te obavještavao nadležna izborna povjerenstva i policiju", kažu u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter