GONG traži odgodu referenduma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

GONG je u utorak zatražio da se zbog nedostataka u legislativi i neinformiranosti gradana o ulasku u EU u Hrvatskom saboru odgodi donošenje odluke o udruživanju Hrvatske u EU te da se provede sveobuhvatna kampanja informiranja gradana.

Predsjednika Vijeca GONG-a Berta Šalaja zacudila je, kako je kazao, izjava predsjednika Republike Ive Josipovica o tome da je svjestan manjkavosti, ali da vremena za promjene nema.

Za otklanjanje nedostataka, ako se referendum odgodi, ima dovoljno vremena, ocijenio je Šalaj na konferenciji za novinare.

Po mišljenju clanice Vijeca GONG-a Tamare Capete, optimalan datum referenduma bio bi sredina ili druga polovica veljace.

Manjkavosti pravnog okvira za provedbu referenduma su, po mišljenju GONG-a, nepoznata procedura prethodne registracije biraca koji ce glasati izvan prebivališta pa nisu jasne procedure za glasanje niti proces prethodne registracije biraca u inozemstvu, to što nije reguliran sastav povjerenstava i birackih odbora za provodenje referenduma te što je još uvijek nepoznato tko se i kako može akreditirati za promatranje izbora.

Nejasno je, po njihovom mišljenju, i kojim ce se novcem financirati provedba referenduma i predreferendumska kampanja te nepostojanje razdoblja izborne šutnje.

Clan Vijeca GONG-a Nenad Zakošek podsjetio je da je novoizabrana vlast izbore dobila s parolom "Želimo vratiti povjerenje gradana", porucivši im da bi referendum 22. sijecnja bio pad na njihovom prvom testu.


Podijeli: Facebook Twiter