GONG prozvao predsjednicu Republike za neprimjereno ponašanje na biralištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

GONG je u nedjelju navečer ocijenio kako je izborni dan, uz nepravilnosti koje su se većinom odnosile na propuste u radu pojedinih biračkih odbora i kršenja izborne šutnje, ali i zabrinjavajuće slučajeve "izbrisanih" iz prebivališta, tj. s biračkih popisa, obilježilo i neprimjereno ponašanje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je prilikom glasovanja fotografirala svoj glasački listić.

"Fotografiranjem vlastitog ispunjenog biračkog listića, predsjednica Republike prekršila je izborne propise i ozbiljno ugrozila integritet izbornog procesa. Takvo ponašanje ne bi smjelo biti normalizirano niti postati primjer drugima jer takvi se dokazi mogu koristiti kao podloga za kupoprodaju glasova", ističe GONG u priopćenju.

Zanimljivo je, napominje GONG, da je tijekom popodneva zabilježeno nekoliko sličnih slučajeva u kojima su birači Ermine Lekaj Prljaskaj, kandidatkinje za predstavnicu albanske manjine, na njenoj facebook stranici objavljivali fotografije svojih listića ispunjenih u njenu korist i svojih osobnih iskaznica, dodaje se u priopćenju.

Posebno zabrinjavajućim GONG drži nekoliko desetaka slučajeva "izbrisanih" s popisa birača nakon što im je bez ikakve obavijesti odjavljeno prebivalište, a time i posljedično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište. Slučajevi su najbrojniji bili u Zagrebu i Kninu, ali i Vodicama, Rijeci, Rovišću, Baškoj Vodi, Sikirevcima i Pločama, a jedan slučaj zabilježen je i u Francuskoj.

GONG dodaje da građani, uz to, nisu bili informirani da će im glasanje izvan mjesta prebivališta biti omogućeno samo u određenim većim mjestima, navodeći kao primjer Pirovac i Lovran gdje su birači tek danas saznali da bi morali otputovati u Šibenik ili Opatiju kako bi ostvarili svoje pravo glasa.

Građani su im dojavili i neinformiranje birača s nevažećim osobnim iskaznicama o mogućnosti ostvarivanja prava glasa uz vađenje potvrde u dežurnim uredima opće uprave (Bjelovar, Zagreb, Petrčane, Imotski), pogrešno evidentiranje/zaokruživanje birača kao da su već glasali, iako nisu (Zagreb), onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb), neodgovaranje na pozive birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb), neupućivanje birača o načinu preferencijalnog glasanja (Zagreb).

Također, građani su prijavili zapisivanje broja listića od članova odbora (Zabok), korištenje grafitne olovke za glasanje (Zagreb, Sv. Filip i Jakov, Osijek, Kutina, Trogir, Šibenik), ugroženu tajnosti glasanja zbog nedostatnih ili neprimjereno postavljenih paravana (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac, Slavonski Brod, Split, Zemunik Donji, Kutina, Zagreb, Pitomača, Zadar), neprimjereno ponašanje promatrača (Beli Manastir, Slavonski Brod) i omogućavanje grupnog glasanja (Zagreb). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter