GONG: Prestanite s pritiscima na birače!

lustracija (arhiva)
lustracija (arhiva)

GONG je danas pozvao političke stranke, nezavisne liste i kandidate/kinje da uoči lokalnih izbora informiraju svoje članove, posebno one neposredno uključene u kampanju i one koji će biti članovi biračkih odbora na nedopuštene i/ili zakonom kažnjive aktivnosti.

Kao takve GONG ističe sljedeće aktivnosti: ucjene birača radnim mjestom u slučaju da (ne)podrže određenu stranku/listu/kandidata; pritisci na birače da podrže, sudjeluju u kampanji ili glasaju za određenu stranku/listu/kandidata; zahtijevanje od birača da dokažu za koga su glasali iznošenjem, pokazivanjem ili fotografiranjem glasačkog listića; zadržavanje članova stranaka ili nezavisnih kandidata na biračkim mjestima ukoliko nisu članovi biračkog odbora; zvanje i/ili osobno nagovaranje birača da izađu na izbore tijekom izborne šutnje dan prije izbora i na izborni dan; vođenje dodatnog popisa/evidencije tko je od birača izašao na glasanje tijekom izbornog dana kako bi se birači kontaktirali i nagovarali na izlazak na izbore.

Navedeni primjeri i najave već su prijavljeni GONG-u u zadnjih 15 dana širom Hrvatske. Sve prijave GONG će upućivati nadležnim institucijama, izbornim povjerenstvima i državnim odvjetništvima i zahtijevati detaljne istrage.

GONG dodatno podsjeća i da članovi stranaka kao članovi biračkih odbora na dan izbora imaju svoje zakonom propisane dužnosti kojih se trebaju strogo pridržavati, a koje ne uključuju vođenje dodatnog popisa birača koji su glasali i zvanje/nagovaranje birača na izborni dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter