GONG: I iz Istre stižu prijave o nepravilnosti

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Tijekom izbornog poslijepodneva GONG je zaprimio više dojava o nepravilnostima na pojedinim biračkim mjestima te kršenju izborne šutnje. U popodnevnom priopćenju GONG spominje i neka mjesta u Istri.

U Funtani, primjerice, pojedini kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta, dok se u Svetom Petru u Šumi birači žale na nedostatnu tajnost glasanja. U cijeloj Istri, pak, ljudi prijavljuju SMS poruke koje im upućuju stranke i kandidati, čime se krši izborna šutnja. Iz općina Kaštelir-Labinci, Banjole i Vinkuran stižu pozivi o skupljanju potpisa za referendumsku inicijativu "U ime obitelji" u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te nikako ne vode posebne neslužbene evidencije birača koji su glasali i za koga su glasali, jer se time otvara mogućnost za nezakonit utjecaj na birače, što je kažnjivo Kaznenim zakonom. GONG poziva kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Izborni dan GONG promatra uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji obilaze određena "najkritičnija" biračka mjesta te dojavljuju nepravilnosti. GONG naglašava da su za organizaciju i provođenje izbora odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; [email protected]) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva.

No, građani mogu dojaviti primjedbe i GONG-u putem e-maila [email protected], telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila. (B. ŽIŽOVIĆ, Gong.hr)


Podijeli: Facebook Twiter