Goluža: Poslali smo poruku da se poštenje isplati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponedjeljak je donio još jednu potvrdu teze da su hrvatski rukometaši kroz posljednjih deset godina razmazili domaću sportsku javnost do maksimuma. Naime, dio štićenika izbornika Slavka Goluže u utorak se vratio u domovinu sa Svjetskog prvenstva, a u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso dočekalo ih je tek pedesetak navijača. Zbog privatnih razloga i(li) klupskih obaveza, na tom letu nisu bili Igor Vori, Ivan Ninčević, Domagoj Duvnjak, Drago Vuković i Ivan Čupić.

Netko neupućen bi u takvoj konstelaciji snaga vrlo lako stekao dojam da je reprezentacija u Španjolskoj ostvarila tek prosječan rezultat, na rubu svog ugleda. A Golužini izabranici u Hrvatsku su se vratili s brončanom medaljom oko vrata, i to trećom s velikih natjecanja u posljednjih dvanaest mjeseci.

- Svi trebamo biti ponosni na ono što smo napravili na Svjetskom prvenstvu. Bili smo jako motivirani, na velikoj sceni smo se htjeli dobro predstaviti s mladom momčadi. Te tri bronce ne bih mijenjao za jedno zlato na natjecanjima koja su iza nas, jer one su dokaz rada i kontinuiteta. Osim toga, te medalje dokazuju da smo na pravom putu i da će to zlato uskoro doći - istaknuo je izbornik po povratku u Zagreb.

Kao svojevrsni pokazatelj gore spomenute razmaženosti mogli su poslužiti i uglednici koji su došli čestitati rukometašima. Pojavili su se predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, prvi čovjek Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i nitko drugi. Da je, kojim slučajem, u Barceloni osvojena zlatna medalja, VIP salon na Plesu bio bi pretijesan za sve visokopozicionirane čestitare.

- Imam veliko povjerenje u našu reprezentaciju i rukomet, kao sport koji kod nas ima bogatu tradiciju. Slažem se s izbornikom Golužom, vrijeme za zlatnu medalju tek dolazi, a nadam se da će to biti na Olimpijskim igrama u Riju. Što se tiče slabog odaziva navijača, mislim da je malo ljudi znalo točan termin povratka. U tome je jedini razlog - pomirljivo je rekao Mateša.

Nikako ne treba zaboraviti da ova bronca sa Svjetskog prvenstva ima dodatnu dimenziju, u obliku demonstracija sportskog duha na utakmici s domaćinom. Španjolci su tada igrali s pola gasa, kako bi u nokaut fazi natjecanja izbjegli Francusku i Dansku. Hrvatske rukometne trupe nisu se bavile matematikom.

- Nismo htjeli kalkulirati, to nam niti jednog trenutka nije palo na pamet. Vjerujem da smo na taj način svim ljudima poslali jasnu poruku da se poštenje uvijek isplati. Protiv Francuske smo odigrali odličnu utakmicu, s Danskom su nas pogodili problemi s ozljedama, a nismo imali niti sreće. U utakmici sa Slovenijom pokazali smo karakter, izvukli zadnje atome snage i osvojili brončanu medalju, dodao je Goluža.  (D. PETROVIĆ; Snimio D. LOVROVIĆ/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter