Goluža ne vodi Balića na Svjetsko prvenstvo!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na širem popisu 28 hrvatskih rukometnih reprezentativaca za skorašnje Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj nije se našlo ime Ivana Balića. Tako je odlučio izbornik Slavko Goluža, koji je ovog utorka prezentirao taj potez široj sportskoj javnosti.

- Rekli smo da ćemo poštedjeti neke igrače za ovu akciju. Sad smo se odlučili za Ivana Balića i Venija Loserta. Osim toga, želimo vidjeti može li Drago Vuković zamijeniti Domagoja Duvnjaka na srednjem vanjskom, a nema potrebe da gomilamo igrače za istu poziciju, rekao je Goluža na presici Hrvatskog rukometnog saveza.

To je bilo inicijalno objašnjenje koje je, donekle, i imalo smisla. Međutim, izbornik se vrlo brzo zapetljao u vlastitim riječima, stvorivši dojam da je Balića prekrižio zbog nekih drugih razloga. Na kraju krajeva, nije tajna da je njihov odnos često bio na granici sukoba.

Balić je u dresu hrvatske reprezentacije odigrao četrnaest velikih natjecanja u posljednjih jedanaest godina, osvojivši osam medalja. Krajem 2010. u anketi Svjetske rukometne federacije (IHF) proglašen je najboljim igračem u povijesti rukometa. Sva priznanja i minuli rad nisu bili dovoljni da se Balić nađe na širem popisu kandidata za Svjetsko prvenstvo, iako s 33 godine na plećima još uvijek nije za otpis.

- Ovo smo već nagovijestili, nije da se sad diže nekakav tsunami. Neki dan sam gledao derbi madridskog Atletica i Barcelone, i mogu reći da Ivano nije u bajnoj formi. Ovo Svjetsko prvenstvo ne donosi plasman na Olimpijske igre i zato smo odlučili pomladiti reprezentaciju, dodao je Goluža.

Da stvar bude zanimljivija, Balić će službenu potvrdu izbornikove odluke dobiti iz medija. Naime, izgleda da ni komunikacijski kanali nisu ono što su nekad bili.

- Nisam razgovarao s Balićem. Jednostavno, nisam ga mogao dobiti na telefon. Međutim, siguran sam da se neće iznenaditi, jer i on zna da je u lošoj formi. Uostalom, nije ni igrao na utakmici Atletica i Kiela. Balić ima i problema s ozljedama, a meni na Svjetskom prvenstvu trebaju samo zdravi igrači, istaknuo je izbornik.

Ni minutu kasnije Goluža se požalio da situacija sa zdravstvenim stanjem pozvanih igrača nije bajna. Po njegovim riječima, Drago Vuković tek je ušao u ritam treninga nakon ozljede, Domagoj Duvnjak ima problema s koljenom, a Blaženku Lackoviću će 21. prosinca biti izvađena šipka iz ruke. Povrh toga, izbornik je jasno i glasno rekao da je Damir Bičanić izvan forme. Ipak, svi oni našli su se na širem popisu, a za Balića tamo nije bilo mjesta.

- On će sigurno biti u kombinaciji za iduće akcije. Nas u travnju očekuju dvije iznimno važne utakmice s Mađarskom u kvalifikacijama za iduće Europsko prvenstvo, objašnjavao je Goluža, koji je pripreme za Svjetsko prvenstvo podijelio u dvije faze.

Prva je na rasporedu od 26. do 30. prosinca u Karlovcu, gdje će se okupiti reprezentativci iz domaće Premier lige i oni iz inozemstva koji u navedenom razdoblju nemaju klupskih obaveza. Od 2. do 9. siječnja iduće godine trajat će druga faza priprema u Umagu. Tijekom priprema u Istri, najbolji hrvatski rukometaši odigrat će dvije prijateljske utakmice protiv izabrane vrste Norveške. Prva će biti 6. siječnja u Puli, a druga dan kasnije u Umagu.

Golužin širi popis

Vratari: Mirko Alilović, Filip Ivić, Mate Šunjić, Ante Vukas, Marin Šego

Lijeva krila: Manuel Štrlek, Hrvoje Batinović, Lovro Šprem, Ivan Ninčević

Desna krila: Ivan Čupić, Zlatko Horvat, Jerko Matulić, Franjo Lelić

Kružni napadači: Igor Vori, Željko Musa, Marino Marić, Ilija Brozović

Vanjski igrači: Jakov Gojun, Damir Bičanić, Drago Vuković, Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar, Denis Buntić, Luka Stepančić, Josip Valčić, Stipe Mandalinić, Nikola Špelić, Blaženko Lacković (piše D. PETROVIĆ, I. C.)


Podijeli: Facebook Twiter