Goluža: Na Francuze s osmijehom, bez respekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trofejna hrvatska rukometna reprezentacija u Španjolskoj juriša na još jedno odličje, sad kuca na vrata četvrtfinala. Pred vratima stoje impozantni francuski čuvari, ali nije im lako kad vide ubojite hrvatske juriše koji su dosad pomeli s puta sve prepreke. Izbornik Slavko Goluža misli nastaviti uspjehe na krilima dosadašnjih naleta, svaka pobjeda, tako i ona prethodna s Bjelorusijom, prilog je novom optimizmu.

- Moralo se ovo odraditi. Odmorio sam glavne igrače. Mlađi su bili malo u grču, nisu dobro slušali ono što im se govorilo. Tražio sam od njih samo da stanu bliže golu, jer Stepančić i Mandalinić imaju i odraz i šut - rekao je Slavko Goluža, ostavljajući iza leđa kanonadu po bjeloruskoj obrani, golovima, pogotovo onima iz prvog dijela, koji bi trebali poslužiti kao artiljerijska priprema za juriš na francusku zonu i golmana Omeyera. Svejedno, Goluža je sazvao sastanak odmah nakon pobjede u osmini finala.

- Morali su ovo koristiti na ovu obranu, ne daj Bože da nam to zatreba s Francuzima. Bez obzira na sve, vjerujem u njih, bit će oni dobri protiv Francuza.

Veliko natjecanje nije za hrvatsku prošlo bez problema, momčad se morala lišiti napadačkog doprinosa beka klase Blaženka Lackovića, koji je "out" zbog ozljede, nakon čega je iz istog razloga s krila otpao i Manuel Štrlek.

I najpovršniji pratitelji rukometnih zbivanja znaju da je to samo dio imena na bolesničkoj listi reprezentacije budući da Damir Bičanić zabija golove s ozlijeđenim leđima. Goluža je u balansiranju s teškoćama i umorom od non-stop igranja posegnuo i za Špremom na srednjem vanjskom igraču.

- Jakov je bio bolestan cijelu noć, pokvario je želudac - rekao je izbornik o teškoćama Gojuna, nekadašnjeg Zamećanina, sad jednog od stožernih igrača hrvatske obrane. - Morao sam i nekako odmoriti Dragu Vukovića, jer stvarno igra izvanredno ovaj cijeli turnir. Vuče nas i u obrani i polukontri te u napadu, gdje mijenja Domagoja Duvnjaka. To je bio jedini razlog što sam Šprema koristio na mjestu srednjeg.

Hrvatska je vrlo brzo izborila cilj, četvrtfinale, stoga je mirnom vožnjom privodila utakmicu kraju.

- Isprika ako smo u drugom dijelu igrali malo slabije - rekao je o tome Goluža. - Ali, ako smo igrali malo slabije, s Francuskom ćemo, ja se nadam i uvjeren sam, pružiti još bolju igru i biti još agresivniji i čvršći u obrani, jer dobro znamo što nam nosi taj ogled. Jedva čekam tu utakmicu.

Veliko rivalstvo ovih dviju reprezentacija dugo traje, izbornik Goluža je matirao Francusku na prošlom Europskom prvenstvu u Srbiji. U idućem pokušaju, na Olimpijskim igrama u Londonu, francuska momčad bila je uspješnija. Kao da se Hrvatskoj u napadu "skratila ruka", bilo je govora o (pre)velikom respektu prema vrataru Omeyeru i općenito prema slavnim suparnicima.

Ne brinite se - poručio je Goluža o navodnom zaziranju njegova sastava od Francuza. - Ovdje sigurno neće biti respekta. Jedino što tražim od njih je da se bore kao što su se dosad borili, da apsolutno nemaju nikakav respekt prema njima. Jednostavno, da uđu u utakmicu s osmijehom. Kad je tako, onda se bori, daje više od sebe. Dobro ćemo se pripremiti. Znamo što za nas znače Francuzi. Bit ćemo pravi, siguran sam. (I. DUVNJAK/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter