Golub brži od interneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeci davatelj internetskih usluga u Južnoafrickoj Republici Telkom našao se u nezgodnoj situaciji nakon što je dokazano da je brže prenositi podatke golubom pismonošom nego koristiti njihovu vezu. Brzina interneta i veza u najbogatijoj africkoj državi su jako loše zbog male širine frekvencijskog pojasa.

Lokalna novinska agencija SAPA izvještava da je 11 mjeseci starom golubu Winstonu trebalo sat i osam minuta da prijede udaljenost od 80 km od Unlimited IT-ova ureda u blizini Pietermaritzburga do obalnog grada Durbana, te prenese karticu s podacima koja mu je bila pricvršcena za nogu.

Prijenos podataka preko interneta trajao je skoro dvostruko duže - dva sata, šest minuta i 57 sekundi. Unlimited IT odlucio se na ovaj eksperiment jer su njegovi zaposlenici postali frustrirani "brzinom" prijenosa podataka. Kompanija posjeduje 11 pozivnih centara diljem zemlje i redovito šalje podatke u druge poslovnice.

Brzina prijenosa podataka putem interneta trebala bi se povecati nakon što bude postavljen 17.000 km dug podvodni opticki kabel, koji ce povezivati južnu i istocnu Afriku, te ojacati njihovu infrastrukturu povezivanjem s drugim mrežama.


Podijeli: Facebook Twiter