Gologruda borba za ravnopravnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine navršilo se stoljeće od kada se Engleskinja Emily Davison na Epson Derbyju bacila pod kraljevog konja i doslovce dala život za svoja uvjerenja. Bila je to najradikalnija akcija ionako radikalne frakcije ženskog pokreta koji je početkom dvadesetog stoljeća u Velikoj Britaniji vodila Emmeline Pankhurst, aktivistica koja je smatrala da akcije moraju biti agresivnije i provokativnije da bi bile primijećene.

Sufražetkinje su razbijale prozore, palile poštanske sandučiće, štrajkale glađu zbog čega su bile izložene maltretiranju u zatvorima u kojima završilo njih više od tisuću.

Sto godina kasnije, ravnopravnost spolova zakonski nije upitna u većini demokratskih zemalja, no u praksi stvari često izgledaju drugačije. Žene su i dalje slabije plaćene, politička i ekonomska moć i dalje je u najvećem broju slučajeva rezervirana za muškarce, a nasilje nad ženama često se gura pod tepih. Trgovina bijelim robljem i dalje cvjeta, a zakoni protiv prostitucije u mnogim zemljama idu na ruku klijentima i makroima. Upravo je problem poticanja prostitucije u Ukrajini bio jedan od razloga zbog kojeg je Ana Hutsol, tada ukrajinska studentica, 2008. osnovala Femen, radikalnu feminističku organizaciju.

Hutsol je shvatila da većinu ljudi više zanima koje su boje gaćice lokalne pop zvijezde, nego predavanja o feminizmu. U moderno doba bilo koji proizvod najbolje prodaje obnaženo žensko tijelo, Femenice su odlučile svoje feminističke poruke oglašavati time - golim grudima.

Iako je njihovo djelovanje prve dvije godine bilo ponajviše usmjereno na Ukrajinu i okolne države, pažnju svjetske javnosti privukle su 2012. godine nizom "gologrudih" akcija u kojima su uoči i tijekom svjetskog prvenstva u nogometu pokušale ukazati da Ukrajina ne bi trebala biti veliki jeftini bordel za turiste željne seksa. Ono što se nekima činilo kao performans kratkog vijeka proširilo se na druge zemlje. U Parizu su ušle u katedralu Notre Dame, kucale na vrata Starussu Khanu, u Berlinu su javno palile Barbie lutku, redali su se protesti protiv fašizma, neonacizma, homofoba, kršenja ljudskih prava bilo koje vrste. Femenice su izlijetale pred političare, crkvene vlasti. Tunižanka Amina, članica Femena, se upravo nalazi u zatvoru zbog svojih protesta - prvih takve vrste u jednoj islamskoj zemlji. (V. SIMIČEVIĆ/NL, foto REUTERS)

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter