Gologoricki minimundus Nikole Rabara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U šetnji Gologoricom nemoguce je zaobici neobicni vrt gospodina Nikole Rabara u kojem se nalazi istarski gradic, zapravo model uglavnom izmišljenog mjesta, mada se slicnosti s postojecim gradevinama mogu uociti.

- Tu je mijari i mijari kamencica ugradeno, kaže susretljivi 75-godišnjak, autor minigrada, kojeg smo susreli ispred kuce na mjestu gdje se nekad nalazila stara kuca od koje je ostao samo masivni portun i vrt.

- Najprije san napravi jaslice, ali su hi macki stalno hitali dole, pa san poce zidat i tako je pomalo, kroz deset let, nasta ovaj najmanji grad na svijetu prema kem je Hum milijunski grad, šali se šjor Rabar. U svom je gradicu sagradio zvonik, crkvu, kuce, kažun, farmu, kulu, most... "Grote naberen po stareh puti, u žepu ih je puno došlo, a ovega najvecega s rupama su mi donesli lovci s Ucke", prica o gradevnom materijalu te dodaje da kamen ne obraduje, a vezuje ga "najobicnijim cijementon" te nešto malo i s ljepilom za plocice.

Unutar kuca ugradio je svjetiljke koje nocu minigradicu daju poseban štih. Posljednju je "na starom placu" sagradio šternu i niske zidine kakve imaju istarski gradici. Uocavamo da su mnogi objekti vrlo slicni onima u mjestu, a autor nam odaje da je gradic uglavnom replika Gologorice.

No, treba grad i održavati, a ulogu gradskog komunalca obavlja, dakako, sam. "Po zimi led ruši zidice, širi se zemlja, vjetar nanese lišce, pa svako proljece moram popravljati".

- Inace je na kuli postavljena hrvatska zastava, ali sam je danas sklonio, jer puše, istice Rabar te dodaje da je citav radni vijek proveo u Pazinki, a otkad je umirovljenik pronalazi razne hobije. (A. DAGOSTIN; snimio D. MEMEDOVIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter