Gologorički kolejani: Novemu letu veselimo se


Na Bogojavljenje ili blagdan Sveta tri kralja Gologoričani koledvom sumještanima čestitaju Božić i Novu godinu. Ta se tradicija, koliko se pamti, nikada nije prekidala, pa su tako i sinoć kolejani zapjevali pred domovima sumještana.

Kreće se u sumrak, od "dna grada" prema Placu i Velim vratima, zastajući pred svakim domom, a prije nego što zapjevaju, jedan od kolejana pokuca na vrata kuće spuštenih kapaka i utrnuta svjetla tražeći od domaćina dopuštenje da zapjevaju pred njegovim domom. Naravno da svi na taj upit odgovaraju potvrdno i tada predvođeni prvim glasom Otavija Krošnjaka zapjevaju starinski napjev: "Svitla zvizda izašla, na visoko, na široko, priko one crne gore, va njoj se vidi dite mlado, va ruki drži zlatan križ, na križu je bilo zapisano, aj, da je to dite rojeno, aj, rojeno va jenoj živinskoj štalici, jene volovske jaslice, volak mu zimu odgnjaše, i osal mu se priklanjaše, i mula mu se narugaše, onda su prišla kralja tri, Gašpar, Melik i Baltazar, oni su dare donesli, miru, tamjan, čisto zlato, da te Isusa dorovat i njegovu Majku Djevicu. Amen".

Nakon pjesme kolejani u zboru izgovaraju: "Gospodari, gospodarice, stanite gori na stolice, vršte doli klobasice. Novemu letu veselimo se, mlademu Kralju poklonimo se".

Domaćin ih zatim poziva u kuću i časti vinom, orasima i kobasicama. U novije vrijeme običaji su ponešto izmijenjeni pa stol biva obogaćen i nekim drugim slasticama i jelima uz koja vino dobro prija. Nakon što su s domaćinima izmijenili čestitke, kolejani u kući, u znak zahvalnosti, predvođeni gromkim baritonom Borisa Salamuna, otpjevaju po jednu božićnu i popularnu pjesmu.

Nekada se koledvati počelo odmah po Božiću, i to najprije u okolnim selima, a tek pred Sveta tri kralja u samoj Gologorici. Pohod gradom, kako Gologoričani i oni iz okolice zovu ovo mjesto, kolejani su počinjali pred župnom kućom, gdje ih je župnik blagoslovio. Koledvalo se, kao i danas pred svakom kućom, osim pred onom u kojoj je tijekom minule godine netko umro ili je u njoj ležao težak bolesnik.

Ranije je kolejane činila skupina od pet-šest ljudi, a danas se zna okupiti i tridesetak dobro raspoloženih koji pjesmom sumještane pozivaju da u veselju proslave Isusovo rođenje i zakorače u novu godinu. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter