Gologorica: Akumulacije brisati iz prostornih planova

Dožupan Miodrag Čerina pred okupljenima (M. RIMANIĆ)
Dožupan Miodrag Čerina pred okupljenima (M. RIMANIĆ)

Žitelji Cerovljenštine na zboru građana na kojem im je predstavljeno Idejno rješenje navodnjavanja Pazinštine usprotivili su se gradnji akumulacija za navodnjavanje na području Rakova potoka, nedaleko Gologorice i potoka Lipa blizu Cerovlja.

Projekt navodnjavanja Pazinštine koji obuhvaća gradnju akumulacija Rakov potok, Lipa, Marganica i Beram te pet do devet mini akumulacija predstavili su izrađivači idejnog rješenja Lucija Blažević i Bariša Matković iz IGH.

Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, uvodno je pojasnio kako se idejno rješenje temelji na Studiji akumulacija u središnjoj Istri iz 1970. Planu navodnjavanja za područje istarskih slivova iz 1998. i Plana navodnjavanje IŽ iz 2007.

Svu prethodnu dokumentaciju donijele su jedinice lokalne samouprave na temelju procjene vlastitih potreba, a na temelju toga akumulacije su uvedene u prostorne planove.

Antolović je svjestan da se zbog vode moraju žrtvovati i određene površine. Na to je upozorila i Ljiljana Pavletić iz Hrvatskih voda, dodajući kako su akumulacije prirodno u nizinama u kojima je najplodnija zemlja.

Usvoji li se ovo idejno rješenje rad na projektu mogao bi započeti za pet - šest godina, rekao je Antolović, a gradnja, naravno ako ne bude prepreka, oko 2020. godine. Međutim, ovo Idejno rješenje nije Sveto pismo da se ne smije mijenjati, dodao je Antolović.

Načelnik općine Cerovlje Emil Daus prvi se usprotivio rješenju koje predviđa akumulacije "Rakov potok" i "Lipa". On je naglasio kako mnogi argumenti govore protiv izgradnje ovih akumulacija, pa će općinsko vijeće Cerovlja zatražiti korekciju Prostornog plana Istarske županije.

Jedan od argumenata je i stručno mišljenje Ingrid Paljar, ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje, koja je Općini Cerovlje pismeno potvrdila da akumulacija "Rakov potok" u ovakvim gabaritima nije opravdana.

Izgradnjom akumulacije trebalo bi iseliti domicilno stanovništvo jer bi vodena površina zahvatila nekoliko obiteljskih kuća i infrastrukturu, a to se, rekao je Daus ne smije dopustiti.

Uz to akumulacija "Rakov potok" poplavila bi najkvalitetnije kultivirane poljoprivredne površine na području općine Cerovlje i jedinu veću ravničarsku površinu na području naselja Gologorica, koja je i jedini izvor prihoda za nekoliko obitelji iz tog kraja. Stoga je Daus izričito zatražio da se planiranje akumulacije "Rakov potok" odmah izbaci iz svih planova navodnjavanja.

Zboru nazočan županov zamjenik Miodrag Čerina saslušavši Dausa dodao je kako se ništa neće graditi ako lokalno stanovništvo to ne želi. Slično je i razmišljanje Danijela Maurovića, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Pazina, koji se zalaže za maksimalno uvažavanje mišljenja stanovništva. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter