Golo vlasništvo za golo preživljavanje

Ilustracija (Arhiva/S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (Arhiva/S. MILJEVIĆ)

Bračni par iz Trevisa, nedaleko od Venecije, ima sina pedesetogodišnjaka koji je prije dvije godine izgubio posao i zapao u teške financijske probleme. On je, pak, otac dvojice tridesetogodišnjaka koji povremeno rade (ugovori na određeno vrijeme), a supruga mu je zaposlena u tekstilnoj industriji i mjesečno zaradi 1.056 eura. Gospodin ima 77, a gospođa 74 godine: prije par dana bili su predmet zanimljive TV-reportaže posvećene novoj dimenziji preživljavanja talijanskih obitelji pred udarom gospodarske krize.

Naime, da bi pomogli sinu u prevladavanju nestašice, umirovljeni gospodin i gospođa javili su se agenciji za prodaju nekretnina i sklopili ugovor o prodaji sistemom tzv. golog vlasništva (u Italiji se naziva nuda proprieta'). Stan je prodan, a oni su zadržali pravo njegovog doživotnog korištenja. Prema podacima iz 2011., prodaja nekretnina po tom sistemu doživjela je porast od 13 posto, u prvih deset mjeseci ove godine trend rasta zadržan je na deset posto, što znači da se sve više agencija za prodaju nekretnina bave tim vidom poslovanja.

Italija ima više od šezdeset milijuna stanovnika, a petinu ukupne populacije čine osobe starije od 65 godina. U situaciji kada je 33,9 posto mladih do 24 godine nezaposleno, što je popraćeno porastom broja nezaposlenih pedesetogodišnjaka i vrtoglavim smanjenjem socijalne pomoći najugroženijim članovima društva, jedina pomoć je ona koja dolazi iz najužeg kruga obitelji. Umirovljenici spašavaju mlađe generacije od propasti, a prodaja stečene nekretnine sve je popularnija.

Iako u Hrvatskoj ovakav oblik prodaje domova na način "nuda proprieta" nije uređen kao u Italiji, takvi su se slučajevi počeli događati i kod nas, a razlog je isti kao i kod susjeda - sve veća kriza. Upravo je na vrlo sličan način kuću na jugu Istre prodao 84-godišnjak koji se s novim vlasnikom iz Rusije dogovorio da će u njoj živjeti do svoje smrti.

Nekretninu koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji prodao je zbog toga po nižoj cijeni, ali je novca ostalo dovoljno da njegovi sinovi uspiju sebi kupiti stanove i da obitelji ostane još nešto novca za svakodnevni život. Upravo je želja da stambeno zbrine svoju djecu i nemogućnost da i dalje održava kuću bio je razlog što se ovaj umirovljenik odlučio na prodaju svoje nekretnine.

"Ovakvim načinom kupoprodaje nekretnine ispod cijene da bi se zatim prodalo više bave se mešetari. Riječ je o svojevrsnom dilanju nekretninama gdje se čeka da bivši vlasnik umre da bi se moglo zaraditi. Za mene je to nemoralno postupanje te bi se tako sklopljen ugovor na sudu mogao proglasiti i ništavnim.

Naime, Zakon o obveznim odnosima propisuje da je činidba nedopuštena ako je protivna Ustavu, prisilnim propisima ili moralu društva. Služba notara je preventiva pravosuđu i na nama leži odgovornost da damo valjane upute i sugestije, a ukoliko bi takve poslove stranke željele ugovoriti u mojem uredu, moj potpis ne bi dobile", rezolutan je javni bilježnik Denis Krajcar iz Pule. (Pišu Elio VELAN i Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter